Ако промените бъдат приети, един депутат би се избирал сред около 30 хил. гласа

Сценаристи от "Шоуто на Слави" внесоха към предложенията за промени в изборните правила и конкретното райониране на едномандатните избирателни райони при мажоритарен вот. Ако поправката бъде приета в този ѝ вид във всеки район биха попадали по около 30 хил. души, гласовете на които да определят кой ще влезе като депутат.

Посочените граници на избирателните райони вече са приложени към законопроекта за поправки в Изборния кодекс, внесен от независимия депутат Георги Кадиев. Автор на законопроектът пък е омбудсманът Мая Манолова, за която това е втора серия поправки в ИК.

Районите

Проектът разделя България на 231 едномандатни избирателни района и 9 едномандатни избирателни района за чужбина. Според разпределението София и София-област трябва да излъчват общо 49 депутати. Българските граждани в Турция ще излъчват трима народни представители. Сънародниците ни от Франция, Италия, Малта, Швейцария, Белгия, Холандия и Люксембург - 1 депутат. Един народен представител ще имат и българите от Германия, Австрия и скандинавските страни. От Испания, Португалия и Северна Африка също ще избира 1 депутат.

Другите едномандатни райони в чужбина са за българите от Централна, Източна, Югоизточна Европа и страните от Близкия изток (1 мандат); българите във Великобритания и Ирландия (1 мандат), както и българите в Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка (1 мандат).

По думите на Йорданов това райониране е съобразено с публични данни от последното преброяване през 2011 г. и с активността на последните два национални избора.

"Депутатите имат време да го приемат"

"231 района за България плюс 9 за чужбина. Районирането беше направено от екип от Математическия факултет на Софийския университет - доц. Митев, проф. Янев, в чужбина - проф. Гаврилов, Стефан Манов. Те работеха с техни колеги математици. Депутатите могат да намерят време за приемането, защото след ваканцията са си на работа", обясни сценаристът Тошко Йорданов.

"За приемането на избирателния закон, който им е написан, и районирането, което им е направено, дори с поправките, има достатъчно време. Те промениха Избирателния закон два дни преди последните избори. Така че ако искат, могат да работят денонощно. Както на вас, колеги, ви се налага да работите през нощта, така и депутатите спокойно могат да стоят и да работят колкото трябва. Работата на депутатите е да работят за българските граждани", допълни той.

Йорданов заяви, че не е задължително новоизбраният президент Румен Радев да разпусне Народното събрание веднага след встъпването му в длъжност (21 или 22 януари).

"Могат да поработят, да приемат избирателния закон и да отидат на избори като нормални хора по новите правила - такива, каквито пожела българският народ", каза още сценаристът.

Източник: "Дарик"