ФБР и Световната банка направиха класация на държавите с най-ниска престъпност.

Западните държави инвестират средства в това да осигурят сигурност и комфорт на своите граждани. Въпреки това държави като Великобритания и Франция не влизат в топ 10 на страните с най-ниска престъпност. САЩ са чак на 88-ма позиция.

Ето кои са 10-те държави с най-ниска престъпност, според данни:

10. Сингапур. В държавата не се толерират престъпността и корупцията. През 90-те години Сингапур бе на едно от челните места по екзекуции. 

9. Бахрейн. Притежаването на огнестрелни оръжия е забранено, има нисък брой жестоки престъпления. Бахрейн е много привлекателна за имигранти от съседни държави, като Саудитска Арабия, където се практикуват законите на Шериата, тъй като страната е по-либерална (има барове, яде се свинско, законите относно облеклото са по-разкрепостени). 

8. Грузия. Престъпността в страната е последните три години се увеличава, но все още е сравнително ниска. В столицата Тбилиси можеш спокойно да се разхождаш сам късно вечер. 

7. Люксембург. Има проблем с джебчии в градския транспорт, но като цяло сериозните престъпления са рядкост. Любопитен факт е, че проституцията е разрешени, но сводничеството и публичните домове са забранени.

6. Малта. Въпреки че е сред най-гъсто населените държави в света, Малта е изключително спокойна и с ниска престъпност. Държавата има стриктни закони за притежаването на оръжие и крадците рядко разполагат с такова. 

Вижте още: Българинът живее средно по 74 години

5. Обединените арабски емирства (ОАЕ). Престъпността е ниска. Любопитно е, че сред престъпниците често се оказват западни туристи, които са нарушили някои от консервативните закони за показване на близост между двама души (като целувки, секс на плажа и др.). 

4. Южна Корея. По-малко от 0,01% от населението разполага с огнестрелно оръжия, защото законът не го позволява. Опасност за гражданите има не толкова от престъпници, колкото от природата – тайфуни често връхлитат бреговете на страната, има опасност от изригване на вулкани. 

3. Хонконг. Полицейски коли патрулират денонощно. Тук гражданите и туристите могат да се чувстват спокойни. 

2. Тайван. Туризмът е основен отрасъл за икономиката. Осигуряване на сигурност и спокойствие на хората е приоритет за властите. 

1. Япония. В Страната на изгряващото слънце почти навсякъде може да се разхождате през нощта спокойно. За сигурността на гражданите по-притеснителен е проблемът с атомната централа във Фукушима. 

Източник: Profit.bg