За първи път в света Johnnie Walker представя в България иновативна технология, която превръща стъпките на хората в електричество.

От 6-и до 17-и март пред Народния театър „Иван Вазов”  разходките ни ще произвеждат електричество. Тогава Johnnie Walker ще представи новаторския технологичен проект Pavegen, който превръща кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество. 

Българите избраха технологичното решение сред общо три предложения в проекта Keep Walking, като го подкрепиха с 40 млн. крачки, събрани във Фейсбук и чрез специално разработеното приложение за iPhone.

Инсталацията беше открита от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланика на проекта Keep Walking за България режисьора Явор Гърдев, които първи минаха по нея и демонстрираха нейните възможности.

„Любопитен факт е, че освен България, и останалите европейски държави, в които се реализира проектът Keep Walking, избраха Pavegen. Ние обаче сме първата страна, в която ще видим как инсталацията от плочки превръща енергията от стъпките на хората в електричество и как реално с действията си можем да допринесем за по-доброто бъдеще”, сподели на откриването Явор Гърдев.

Pavegen е система от плочки, които, поставени върху настилката на оживени пешеходни зони, превръщат стъпките на хората в един неизчерпаем източник на електроенергия. Изобретението е дело на 25-годишния англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа му още докато учи в университета. 100% от повърхността на плочките е от рециклирана гума, а основата – от над 80% рециклирани материали. Технологията на Pavegen печели много награди, номинирана е и за „Продукт на годината” във Великобритания, наред с разработки като iPad на Apple.

Всяка стъпка върху инсталацията от плочки Pavegen генерира 6 W електричество. Изчисленията показват, че ако Pavegen събере стъпките на всички българи, които се включиха в проекта Keep Walking, генерираното електричество ще бъде достатъчно, за да покрие нуждата от енергия на Народния театър „Иван Вазов” за около два месеца и половина. В двуседмичния период, в който инсталацията Pavegen ще бъде показана пред Народния театър, всеки може да мине по нея и да види личния си принос за едно устойчиво развитие на града ни.