Докато новините за напрежение на Корейския полуостров през последните дни са всекидневие, можем да опознаем отблизо изкуството на Република Корея

Дните на корейската култура в рамките на Салона на изкуствата 2013 започват с фотоизложба от 12 до 26 април в Арт галерията на НДК).

Фотографката Донгчун Ли е избрала 67 фотоса от хилядите, които е направила, докато е живяла в Андонг - село, съхранило традицията "Чонгга", датираща от над 600 години.

"Чонгга" е домът на най-възрастния син от рода. От династия Чосън насам това е центърът за разпространение на конфуцианската традиция от поколение на поколение.

Снимките, по думите на самата авторка, показват душата на корейците, техните нрави и красивите места, които населяват. 

Виж още: Цветовете на Корея

Концертът класическа музика на младата корейска музикантка Анжела Парк е на 17 април от 19 ч. в зала 8 на НДК. В програмата са включени творби от Бетовен и корейския композитор Исанг Юн (Isang Yun).

Анжела свири на виолончело, изработено през 1845 г. в прочутата работилница "Пиер и Иполит Силвестър" в Лион. Гастролирала е в най-известните концертни зали в света - от Берлинската филхармония до "Карнеги хол".

Входът и за двете прояви, както и за филма "Причина да живееш", част от кинопрограмата в 18-ия Салон на изкуствата, е свободен.

Междувременно тази пролет ни предстои и друг досег с корейската култура - само че масовата. Също в петък, 12 април, рапърът Сай пуска новата си песен Gentleman - своеобразно продължение на мегахита Gangnam Style, който се превърна в световна сензация и най-гледания клип в YouTube, а на следващия ден във видеоканала му пряко от Сеул ще се излъчва неговия концерт "Хепънинг".

Фотогалерия: Годината на Сай и Gangnam Style