Защо решението на Европейския съд по човешките права за забрана на бурките не нарушава Европейската конвенция за правата на човека

Който иска да живее в Европа, е длъжен да спазва тукашните норми. А който иска изцяло да се забулва, явно не желае да бъде част от европейския свят, пише Райнер Херман във "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от българската редакция на "Дойче веле".

Щом си решил да живееш в Европа, си длъжен безусловно да спазваш валидните тук норми.

Ето защо е правилно решението на Европейския съд по човешките права, според което забраната на пълното забулване на женското тяло не нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

Един от основополагащите принципи на Европа е равенството между мъжа и жената, друг такъв принцип утвърждава свободните контакти на гражданите в публичното пространство. А всеки, който крие лицето си, дава с това знак на всички останали, че не желае да бъде част от тази общност.

Тук изобщо не важи аргументът, че жените носели никаб по религиозни причини. Защото повечето жени в мюсюлманския свят носят не бурки, а най-обикновена забрадка.

В нашия свят тъкмо степента, в която една жена се забулва, е лакмус за желанието на мюсюлманите да се изолират. Всяка жена, която носи бурка, явно не иска да е част от този свят, тя се съпротивлява срещу интеграцията.

Такива мюсюлмани дори не слушат собствените си ислямски теолози. Защото нека да припомним, че тези теолози изискват от мюсюлманите безусловно да спазват правото в приютилите ги страни.

Източник: "Дойче веле"