Актьорът, едва 46-годишен, беше открит мъртъв в Ню Йорк в неделя, със забита спринцовка в ръката

Филип Сиймур Хофман, който спечели "Оскар" в ролята на писателя Труман Капоти ("Капоти", 2005 г.), последно гледахме в "Игрите на глада-2: Възпламеняване".

Актьорът се присъедини към поредицата като новия гейммейкър Плутарх Хевънсбий, когото играе отново в двата филма по финалния роман от трилогията - "Сойка присмехулка", с чиито снимки той вече приключвал към датата на смъртта си.

Доналд Съдърланд като президента Сноу и Филип Сиймур Хофман във "Възпламеняване"

С нетърпения тази година се очаква и друга екранизация с негово участие - "Най-търсеният човек" по Джон льо Каре, която имаше премиера миналия месец на фестивала Сънданс.

След "Капоти", с който е печелил и други отличия като БАФТА и "Златен глобус", той има още три номинации за "Оскар" в поддържаща роля: за "Войната на Чарли Уилсън" (2007), "Съмнения" (2008) и последно  с филма на Пол Томас Андерсън "Учителят", за който заедно с Хоакин Финикс си поделиха актьорския приз от Венеция 2012.

Като причина за смъртта му се сочи свръхдоза наркотици. Тялото било открито в банята на апартамента му в Гринуич вилидж, а полицията намерила в жилището следи от наркотично вещество, вероятно хероин.

Роден през 1967 г. в семейство с още три деца, първоначално той се ориентирал към борбата, но контузия във врата му попречила да продължи кариерата си в спорта. Пренасочил се към театъра и учил в актьорски школи, а след това завършил драматично изкуство в университета на Ню Йорк.

Успешни са и изявите му на Бродуей, които му носят три номинации за "Тони". Има три деца от партньорката си Мими О'Донъл, художник по костюмите, с която бяха заедно от близо 15 години. През последните месеци двамата обаче се разделили и актьорът живеел сам, недалеч от доскорошния си дом.

След последните роли във филмографията му са също новият сериал на "Шоутайм" Happyish и драмата God's Pocket, представена на Сънданс 2014, където участва и Джон Тортуро.