Острата болка при приемане на студено, топло или сладко е сред най-разпространените оплаквания на зъболекарския стол. От какво се причинява и как да се предпазим?

На много от нас е позната острата болка и дискомфорт, които се появават внезапно при досег със студено, горещо или сладко. Това усещане може да ни спре да приемаме любими храни и напитки и дори да прерасне в по-продължителен дискомфорт. Какво всъщност причинява тази чувствителност?

Според проучванията, от болезнена чувствителност на зъбите се оплакват 38% от населението на Централна и Източна Европа. Най-засегнати от този проблем са възрастните хора между 20-50 години.

Чувствителността се изразява най-често в остра болка при приемане на сладки, студени и горещи храни и напитки. Неприятното усещане може да е породено от различни причини, но най-често се дължи на изтъняване или разрушаване на емайла. Емайлът е най-твърдото вещество в човешкия организъм и играе ролята на защитен слой на зъбите. Когато този слой се наруши, се открива чувствителният дентин - твърда зъбна тъкан с множество малки каналчета, при въздействието върху които дразнението се предава директно върху нерва на зъба и причинява болка.

Но какво всъщност може да причини откриването на дентина?

Неправилно миене на зъбите

Това е най-разпространената причина за нарушаване цялостта на емайла. В стремежа си към по-добра устна хигиена, е възможно да увредим емайла с агресивното и неправилно четкане. Четките за зъби с по-твърд косъм или абразивни пасти за зъби също могат да навредят на зъбите и да предизвикат чувствителност.

Рецесия на венеца

Чувствителност на зъбите възниква и при отдръпване на венеца и оголване на кореновите повърхности. Емайлът в областта на шийките (в близост до венеца) е най-тънък и точно там има опасност да се изтрие. Заболявания на венците също водят до чувствителност на зъбите.

Начинът на хранене

Прекомерна употреба на киселинни храни и напитки създава условия за чувствителни зъби. Честата употреба на безалкохолни газирани напитки и храни с високо киселинно съдържание, като например цитрусовите плодове и сокове, води до ерозиране на емайла.

Зъбен кариес и пукнатини в зъбите

При поява на кариес или малки пукнатини, дентинът отново се открива и зъбите стават чувствителни. Пукнатините могат да възникнат в резултат от вредни навици като дъвчене на химикалка, използване на зъбите за отваряне или почистването им по нестандартни начини.

Посещение при зъболекар

Временна чувствителност на зъбите се проявява и в резултат на посещение при стоматолога. Всяка интервенция като премахване на зъбен камък, слагане на пломба, мостове, подменяне на корони, би събудила неприятното състояние. Избелването на зъбите също води до чувствителност, затова преди да прибегнете до който и да е метод за по-бяла усмивка, поговорете със специалист дали е добра идея за вашите зъби.

Скърцане със зъби

Скърцането и търкането на зъбите често е несъзнателно действие, което може да причини откриването на дентина под нарушен емайл и съответно да доведе до болка. Скърцането със зъби е знак и за заболяването бруксизъм, което се проявява по време на сън и поради тази причина, човек дори може да не подозира за проблема.

Pierre Fabre Oral Care ви препоръчва ELGYDIUM програма „Чувствителни зъби”

С поддържане на добра орална хигиена може да си спестим неприятното усещане, причинено от чувствителността на зъбите и да не се налага да се отказваме от любими храни и напитки. С редовната употреба на паста за чувствителни зъби, подходяща четка, вода за уста, както и техника за четкане трябва да усетите намаляване на чувствителността.
В програмата „Чувствителни Зъби" ще откриете продукти, които укрепват зъбите и ефективно премахват свръхчувствителността.

Паста за чувствителни зъби ELGYDIUM Sensitive е създадена по патентованата от Pierre Fabre формула Flurinol®. Тя реминерализира и подсилва емайла, което прави зъбите по-устойчиви към дразнители. Пастата за чувствителни зъби предпазва и от повторната поява на свръхчувствителност.

Друг продукт от програмата „Чувствителни зъби” е денталният гел Sensigel. Гелът запечатва дентиновите каналчета, минерализира емайла и трайно намалява свръхчувствителността. Съдържанието на калиев нитрат в гела блокира предаването на нервния импулс свързан с болката.

Тъй като чувствителността на зъбите най-често възниква в резултат на неправилно миене на зъбите, Pierre Fabre Oral Care препоръчва използването на мека четка за зъби с копринено нежни влакна. Четката ELGYDIUM Sensitive е специално предназначена за употреба при свръхчувствителност на емайла и възпалени, чувствителни венци. Tynex® влакната щадят емайловата повърхност със специалната си форма и осигуряват максимална защита и висока почистваща способност.

За повече подробности за програмите на Pierre Fabre Oral Care, посетете www.usmivka.bg.