Според Алекс Йънгър много терористични клетки се възползват от хаоса в Сирия, предизвикан от Русия и режима на Башар Асад, за да заговорничат за смъртоносни нападения против Обединеното кралство

Безпрецедентна е терористичната заплаха, надвиснала над Великобритания и за това е виновна политиката на Русия в Сирия. За предупреди шефът на МИ6 Алекс Йънгър, цитиран от "Дейли Телеграф". 

Шефът на МИ6, чието кодово име е мистър "С", и който пише само със зелено мастило, е начело на борбата срещу терористите по целия свят, а Ирак и Сирия са в неговия списък, припомня Си Ен Ен. Йънгър е на поста от 2014 г. но въпреки това вчера беше неговото първо публично обръщение към хората.

В своята първа публична реч като директор на МИ6 Йънгър коментира, че "много организирани" клетки на "Ислямска държава" се възползват от хаоса, който Владимир Путин и режима на Башар Асад са предизвиквали в Сирия, за да заговорничат за смъртоносни нападения против Обединеното кралство.

"Нивото на заплаха е безпрецедентно. Британското разузнаване и службите за сигурност са осуетили 12 терористични заговора във Великобритания от 2013 г. насам", заявява Йънгър.

"В момента, в който говоря, много добре организираната структура за планиране на нападения зад граница на Даеш, макар и изправена пред военна заплаха, крои планове за насилствени действия срещу Обединеното кралство и нашите съюзници, без дори да се налага да напуска Сирия", казва още той в изявлението си. 

Има опасения, че фанатици от ИДИЛ ще насочат нападения против Великобритания, така както в миналото го правеше Ал Кайда, се казва в публикацията. Те освен това разпалват пропаганда, която подтиква хора, установили се в Обединеното кралство да кроят атаки от името на ИДИЛ. Така наречените "самотни вълци" във Великобритания също са приканват към нападения, използвайки социалните мрежи и интернет. 

Изказването на директора на МИ6 показа твърд тон към Русия и политиката ѝ в Близкия изток. По думите на Йънгър режимът на Башар Асад и Русия се опитват да превърнат Сирия в пустиня и да нарекат това мир. 

Той упреква още Москва, че "дефинира като терорист всеки, който се противопоставя на едно брутално управление и така отчуждава точно онази група, която би била на нейна страна, ако става дума да бъдат разбити екстремистите".

Йънгър силно разкритикува държавите, които използват кибер и други форми на хибридна война, за да подкопават демократичните държави. Въпреки че той не назова Русия като една от тези държави, изказването му остави малко съмнения, че той сочи с пръст към Кремъл.

Изявленията на Йънгър съвпадат с резкия тон към Русия от страна на политиците във Франция и други западни страни. Въпреки това коментарите на шефа на МИ6 са в пълен разрез с изказванията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и неговите съветници, които изказаха възхищение от действията на Владимир Путин в Сирия и виждат Русия като бъдещ съюзник срещу "Ислямска държава" и другите мюсюлмански терористични групировки.

Източник: "Дейли Телеграф", Си Ен Ен