Панорамата с 12 кинокласики на режисьорския тандем в Дома на киното подгрява публиката за 17-ия София филм фест

С прожекцията на "Баща господар" (1977 г.) започна цяла седмица, посветена на братя Тавиани, която ще бъде увенчана със среща на живо.

Киноманите ще имат шанса да разговарят със самия Паоло Тавиани на 9 март (събота), от 12,30 ч. в Дома на киното.

По-младият от братята, на 81, ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично най-новия филм, удостоен със "Златна мечка" на Берлинале 2012 - "Цезар трябва да умре". 

Това ще се случи на 9 март от 18,30 ч. в кино "Люмиер", когато е официалната италианска гала на фестивала. Ето кои са и останалите филми от ретроспективата на Паоло и Виторио Тавиани в Дома на киното:

2 март, събота

18,30 ч. - "Свети Михаил имаше петел" (1972) - вдъхновен от разказа на Толстой "Божие и човешко", филмът е построен в три части, подобно на музикално произведение, и се развива на три места, обединени от главния герой Джулио Маниери - анархист интернационалист, осъден на строг тъмничен затвор през 1870 г. Този завладяващ разказ за политическия и идейния конфликт между утопичния и научния социализъм е една от най-хармоничните творби в кариерата на братята Тавиани. 

20,30 ч. - "Под знака на скорпиона" (1969) - праисторическа притча за две племена, които се спасяват от природно бедствие и влизат в конфликт относно бъдещето си, тъй като за едните най-важно е самосъхранението, а за другите - авантюрата и търсенето на пълното щастие. В своя четвърти филм братя Тавиани използват алегорията в едно метафизично и метафорично разсъждение за сблъсъка между революционери и реакционери, между различните поколения. Сред актьорите са Джан Мария Волонте и Лучия Бозе.

3 март

18,30 ч. - "Алонзанфан" (1974). Заглавието е заимствано от началото на "Марсилезата" (Allons enfants de la Patrie...), но това е и прякорът на един млад карбонар. В далечната 1816 г., в разгара на Реставрацията, когато Наполеон е на о-в Света Елена, а австрийците - в Милано, младият мъж продължава да вярва в предстоящия "ден на славата". Главният герой на историята обаче е Фулвио, милански аристократ, бивш якобинец и Наполеонов офицер, завърнал се след много премеждия към охолния живот на семейството си и убеден, че Революцията е просто утопия. В актьорския състав са Марчело Мастрояни и Леа Масари.

20,30 ч. - "Нощта на свети Лаврентий" (1982) е носител на много престижни отличия, сред които Голямата награда на журито от фестивала в Кан и четири "Давид на Донатело".

Филмът отвежда зрителите в 1944 г., при група мъже, жени и деца, които успяват да избягат от немците в рискован опит да се доберат от своето градче в Тоскана (зона, вече заета от американската войска).

4 март

19,30 ч. - "Хаос" - екранизация по четири новели от Луиджи Пирандело ("Другият син", "Лунна болест", "Делвата" и "Реквием"). Филмът има пролог и епилог под формата на "Беседа с майката" (по разказа "Беседи с персонажите"), в който Омеро Антонути изиграва прочутия сицилиански писател от Кавусо (т.е. "хаос" - така се превежда името на местността край Агридженто, откъдето е Пирандело). Верни на своята поетика, братя Тавиани са избрали четири истории от живота на селяните, на унижените и оскърбените, които се борят с нищетата, несправедливостта, суеверията.

5 март

18,30 ч. - "Добро утро, Вавилон" (1987) ни връща много назад във времето: годината е 1910-а, когато Андреа и Никола, синове на тоскански майстор зидар, останали без работа, решават да емигрират в Америка.

Там те работят като пастири, а после се местят в Калифорния и се сдобиват с работа, успех и пари покрай великия режисьор Дейвид У. Грифит, който тъкмо работи по шедьовъра си "Нетърпимост", където има епизод, пресъздаващ падането на Вавилон. Във филма се преплитат много теми - семейството, занаятът, достойнството, надеждата.

20,45 ч. - "Нощно слънце" (1990) - създаден по мотиви от недовършената и публикувана посмъртно повест на Лев Толстой "Отец Сергий". След като открива, че благородната му годеница е била любовница на Карл III, крал на двете Сицилии, барон Серджо Джурамондо захвърля военната си униформа и става монах, а след това и отшелник, когото всички вземат за светец - докато накрая следите му съвсем се изгубват. В един от най-красивите си и съвършени филми братя Тавиани разказват за необходимостта от тишината, в която човек преоткрива собственото си аз и преосмисля маршрута на допуснатите грешки. В ролите са Джулиан Сандс, Настася Кински, Шарлот Генсбур.

6 март

18,30 ч. -  "Фиориле" (1993) акцентира върху любовното разочарование, неистовата социална амбиция и предчувствието за несправедлива смърт. В основата на сюжетното действие стои вълнуваща легенда за златото, която отвежда зрителя във времето на Наполеон, когато войската му достига Тоскана. Тогава парите на полка са поверени на млад лейтенант - красив идеалист на име Жан, чиято съдба се преплита със съдбата на бедното селско семейство Бенедети, когато Елизабета Бенедети се влюбва в Жан и той отговаря на чувствата й... 

20,45 ч. - "Сродства по избор" (1996) - разказ за сблъсъка между разум и страст, лични намерения и съдба в срещата между две двойки, за който 60-годишните режисьори са вдъхновени от едноименния роман на 60-годишния Гьоте.

7 март

18,30 ч. - "Ти се смееш" (1998), отново по Пирандело, ни среща с бивш баритон, който с неудовлетворение работи като служител в Римската опера през 30-те години на ХХ век - и с отвлеченият син на покаял се сицилиански мафиот, който сътрудничи на властите...

20,30 ч. - "Чифликът на чучулигите" (2007) е предпоследният филм на братския тандем, сниман в България с участието на известни наши актьори.

Начало на прожекциите от 1 март в Дома на киното сложи "Баща господар", удостоен със "Златна палма" в Кан. Създаден по автобиографичната книга на овчар от Сардиния, филмът разказва как до 20-ата си година Гавино Леда живее със стадото по баирите - откъснат от училището и обществото, - и едва по време на военната си служба получава гимназиална диплома. Тогава започва и бунтът му срещу бащата, на когото дължи дългогодишната си изолация...

"Баща господар" ще бъде показан също в "Евро синема" (на 23 март от 20,30 ч.), както и останалите заглавия от италианската панорама - виж кога и къде в програмата на София филм фест 2013 в официалния сайт SIFF.bg.