Смартфоните са част от ежедневието ни сравнително отскоро и притежателите им все още се държат като тийнейджъри – искат да нарушават правилата и да пробват нови неща.

Това е извод от изследването на анализаторите от McCann Truth Central, озаглавено "Седемте смъртни гряха на смартфоните".

Проучването е проведено сред 9 хиляди притежатели на смартфони от цял свят, 

Ето ги и 7-те гряха, цитирани от inews.bg

1. Лакомия

Ако се огледате в който и да е ресторант, ще видите множество телефони по масите или – в по-дискретния случай – в скутовете на хората. Съвременният човек просто не може да изпусне телефона си от поглед. Всъщност 38% от анкетираните признават, че използват апарата си и в тоалетната.

2. Леност

В момента не ви се говори и се правите, че не сте си чули телефона? Повече от половината анкетирани са признали, че целенасочено са игнорирали обаждане или SMS.

3. Гняв

Конфронтациите са далеч по-лесни, когато разполагаш с телефон и можеш да наругаеш някого на мига. Двама от всеки десет анкетирани са използвали телефона си, за да обидят някого – устно или с гневен SMS.

4. Алчност

Въпреки наличието на солиден брой безплатни приложения, 29% от запитаните са си свалили нещо нелегално. Конкретно в Китай процентите са 50.

5. Завист

В доброто старо време, първото впечатление за някого се базираше на дрехите или обувките му. Сега всичко опира до телефона. 55% от участниците в изследването казват, че съдят за хората по избора им на апарат.

6. Гордост

Цели 44% от анкетираните казват, че имат пълното право да правят каквото си поискат с мобилните си телефони, дори и това да притеснява някой друг. Като например да правят снимки със светкавица в ресторанта, да пускат SMS-и докато вечерят с някого или пък да слушат музика на слушалки докато са с приятели.

7. Похот

Когато телефонът ви е под ръка, изкушението да изпратите мръснишки SMS е твърде голямо. Един на всеки десет човека е получавал или изпращал текстово съобщение с откровено еротично съдържание.

Наред с това статистиката показва, че анкетираните са притежавали средно 6,4 апарата през последните 12 години и на около 22 месеца са склонни да сменят телефона или мобилния си оператор.