Девствена на 16, а на 18 вече актриса в хардпорно, на 21 тя се оттегля от филмите за възрастни и на 25 поема към Холивуд, издала първия си роман - "Обществото на Жулиет", който излиза и на български

Родена като Марина Ан Ханцис през 1988 г., тя израства в беден район в Северна Калифорния. След развода на родителите си поддържа топли отношения с баща си. "О, хората обичат да си създават обичайните представи: порнозвезда, която има проблеми с мъжката фигура в живота си. Всъщност винаги съм била много близка с баща си. И все още съм."

Родителите й не са очаровани, когато се впуска в избраната от нея кариера. Майка й я умолява всеки ден да се откаже. А баща й? "Той ми каза да не позволявам да ме прецакат."

Грей разказва, че е била добра в училище и първоначално е искала да се заеме с някакъв бизнес, но илюзиите й бързо са разбити. "Видях всички онези хора, по-големи от мен, взели университетски дипломи и научни степени, които обаче не можеха да си намерят работа, винаги в дългове заради студентските си кредити. Не исках да бъда робиня, не желаех да се пускам по това течение, да стана поредното зомби. Затова се огледах и избрах порното."

На 18 години тя става Саша Грей - име, което заимства от певеца на една от любимите си рокгрупи и романа "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд, - и се впуска в порноиндустрията.

"Не беше случайно, бе напълно съзнателно решение. Исках да участвам и да се изявявам, да проуча идеята, че една жена може да бъде агресивна, вълнуваща се от секса, "мръсна" също като мъжете. Исках да покажа, че е нормално да харесваш екстремния секс, както е нормално да харесваш и съвсем традиционния секс. Всичко зависи от теб самия."

Причините й не са единствено финансови

Като тийнейджърка Саша се интересува от света на BDSM - системата на нетрадиционни сексуални отношения, основана на ролеви игри на господство и подчинение (bondage, discipline, sado-masochism). Нейното тогавашно гадже обаче не проявява такива желания, а приятелите й смятат, че интересът й е извратен.

"Не знаех къде мога да отида, за да срещна хора с подобни вкусове - казва тя. И после осъзнала, че порнографията е възможен вариант. - Исках да проуча интересите си по безопасен начин, но освен това исках да внеса нещо ново в порното, да променя онова, което виждах на екрана."

Между 2006 г. и 2009 г. Саша Грей участва в над 200 филмa за възрастни. И не просто какви да е филми за възрастни, а толкова екстремно хардпорно, че е обявена за "най-впечатляващата сексуална изпълнителка в своя бранш".

Отначало, признава тя, всичко било изключително вълнуващо. "Но има един предел докога и в каква степен можеш да изследваш собствената си сексуалност и граници пред камерата. Никога не можеш напълно да се изключиш, да се отдадеш на момента и на чувството, защото знаеш, че те снимат."

Саша прави нещо, което малцина порноактриси успяват -

преминава границата на масовото забавление и влиза в истинското кино. Участва в тв сериала "Антураж" и във филма на Стивън Содърбърг The Girlfriend Experience. Самата тя признава, че голямата й мечта е да има по-сериозна филмова кариера, но не знае дали ще й бъде позволено, като се има предвид миналото й.

"Така е в нашия свят, въпреки че не се опитвам да избягам от онова, което съм правила. Просто се опитвам да го надрасна."

Грей се е изявявала в клипове на Еминем и "Смашинг Пъмпинкс", свири в готик банда, прави документална фотосесия за живота и кариерата си, а сега издава и първия си еротичен роман - "Обществото на Жулиет", който излиза на български от понеделник, 5 август.

Както в нашумелия "Петдесет нюанса сиво" от Е.Л.Джеймс, така и в "Обществото на Жулиет" се изследва светът на BDSM, обясняват от изд. "Кръгозор". Сюжетът при Грей е свързан с въвеждането на млада жена в елитен таен сексклуб.

Намесени са политически игри и убийства

В стила на Саша литературни критици забелязват прилика с мрачното писане на Реймънд Чандлър и кинематографично предаване на събития и детайли, редуващи се като кадрите в любимия й филм "Дневна красавица" (Belle de Jour, 1967 г.) с Катрин Деньов в главната роля.

Героинята й, също Катрин, е студентка по филмова режисура, преследвана от сексуалните си фантазии - силно възбуждащи, но и странни, дори плашещи, които я карат да си задава въпроси... Във филмите "Дневна красавица" на Луис Бунюел и "Широко затворени очи" на Стенли Кубрик тя открива част от отговорите. 

Никол Кидман и Том Круз в "Широко затворени очи"

Нейната неудовлетвореност и запознанството й с много по-освободената в сексуално отношение Анна я отвеждат в свят на свръхбогати и влиятелни хора, които се събират в тайни клубове, за да осъществяват своите дълбоко скрити сексуални желания.

Тези нови преживявания носят на Катрин неподозирани наслади, но също така заплашват да унищожат всичко, на което тя държи. Само за един миг животът й се променя и от света на киното Катрин се озовава във вихъра на сексуална оргия, където болката и насладата са едно, където няма граници между нормално и извратено - Обществото на Жулиет! Това е тайното убежище на част от политическия елит, което следва традициите на древна секта и нейните сексуални практики. 

Но никога не знаеш кой стои зад маската...

Още през 2008 г. агентът на Саша Грей й предлага да напише книга, многобройните й фенове също я подтикват да го направи, но едва след като еротичната трилогия на Е.Л.Джеймс вдъхва нов живот на старото изкуство, тя се предава. "За разлика от филмите, където просто влизах и играех определена от друг роля, превръщайки се в това, което искаха от мен, в книгата имах 100% контрол."

Според Грей онова, което за една жена е извратено, за друга може да е най-красивото и вдъхновяващо нещо.

"Чела съм много еротични романи, но не можах да се идентифицирам с героините в никой от тях. Не мога да разбера защо на нормалните жени не е позволено да имат садо-мазохистични фантазии. Исках да напиша история за силен женски персонаж,

за героиня, която не е наивна

по отношение на секса. Да създам образи, които са част от света на фантазиите, но не желаех да пиша за жената клише, която чака Идеалния мъж. Главната героиня не е невежа в сексуално отношение, но има още много да учи."

На въпрос коя актриса си представя в главната роля при бъдещата екранизация, Саша предлага Дженифър Лорънс или Миа Вашиковска. Засега обаче проектът по "Петдесет нюанса сиво" е по-напреднал - освен с режисьорка (Сам Тейлър-Джонсън), бъдещият филм се сдоби и с премиерна дата, точно след година: 1 август 2014.