"Правилата на играта трябва да се знаят, но по-добре е ти да ги определяш." - Анджей Сток

891 г. - Арнулф Каринтски отблъсква викингите в битката при Лувен.
1503 г. - По време на четвъртата си експедиция до Америка Христофор Колумб претърпява корабокрушение край остров Ямайка.
1863 г. - В Цариград Петко Славейков започва да издава вестник "Гайда".
1876 г. - Американската 7-ма кавалерия, ръководена от полковник Джордж Армстронг Къстър, е разбита от обединените сили на индианските племена сиукси и шайени в битката при Литъл Бигхорн.
1880 г. - Създава се Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се полага началото на статистическата институция в България.
1912 г. - ВМРО извършва атентат в Кочани, при който са убити девет души; последвалите репресии на турската власт (40 убити и 250 ранени) стават повод за избухването на Балканската война на 26 септември.
1950 г. - Комунистическа Северна Корея напада Южна Корея, с което започва Корейската война, първият горещ конфликт в рамките на Студената война.
1955 г. - В писмо до Централния комитет на БКП Никита Хрушчов изисква България да нормализира отношенията си с Югославия.
1975 г. - Мозамбик става независима от Португалия държава; през същия ден са установени и дипломатически отношения с България.
1975 г. - Министър-председателката на Индия Индира Ганди предлага на президента да обяви извънредно положение за спасяване на страната от хаос; извънредното положение е въведено на 26 юни и продължава до 23 март 1977 г.
1978 г. - Аржентина печели Световното първенство по футбол.
1982 г. - Гърция прекратява практиката за бръснене главите на войниците.
1988 г. - В Люксембург е подписано споразумение между Европейската общност и Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) за взаимно признаване и официални отношения.
1991 г. - Хърватия и Словения обявяват своята независимост от СФР Югославия, което е начало на четиригодишна гражданска война.
1996 г. - При терористичен акт на Хизбула срещу жилищен блок на американска военна база в Саудитска Арабия загиват 19 души и са ранени 372-ма.
1998 г. - Излиза операционната система Windows 98.
1999 г. - 38-ото Народно събрание разрешава на войските на НАТО да използват сухопътното пространство на България за мироопазващата операция в Косово, а Министерството на външните работи отказва въздушен коридор на Русия.