"Гласът на мнозинството не е доказателство за справедливост." - Фридрих Шилер

813 г. - Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия - Константинопол.
1279 г. - Войските на Ивайло разбиват в Котленския проход 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог.
1393 г. - След дълга обсада от войските на османския султан Баязид I пада столицата на Втората българска държава Търново.
1453 г. - Французите удържат решителна победа срещу англичаните в битката при Кастийон, последната от Стогодишната война.
1762 г. - Петър III е убит, докато е задържан в Ропша, няколко дни след като е отстранен от императорския трон на Русия и заменен с неговата жена Екатерина II.
1868 г. - Столицата на Япония е преместена от Киото в Едо (днешно Токио).
1879 г. - Назначено е първото правителство на България начело с Тодор Бурмов.
1917 г. - С указ на краля на Великобритания Едуард VII фамилията на кралската династия Сакс-Кобург-Гота е сменена на Уиндзор.
1918 г. - По нареждане на болшевишката партия ЧК (съкращение за Общоруска извънредна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа, или Че Ка) избива в Екатеринбург цялото семейство на последния руски император, цар Николай II.
1936 г. - Започва Гражданската война в Испания.
1942 г. - Програмата на антифашистката организация Отечествен фронт е оповестена по нелегалната радиостанция "Христо Ботев".
1945 г. - Втората световна война: Край Берлин започва Потсдамската конференция на трите главни антихитлеристки сили - Великобритания, САЩ и СССР, с участието на Уинстън Чърчил, Хари Труман и Йосиф Сталин.
1955 г. - В Анахайм, САЩ, Уолт Дисни открива първия увеселителен парк "Дисниленд".
1975 г. - Експериментален полет "Аполо-Союз": Американският "Аполо" и съветският космически кораб "Союз" осъществяват в орбита около Земята скачване на космически апарати на две нации за първи път в историята.
1975 г. - Източен Тимор е анексиран и става 27-а провинция на Индонезия.
1990 г. - Правителството на БСП взема решение тялото на Георги Димитров да се извади от мавзолея в София и да се погребе; решението е изпълнено още същата нощ.
1994 г. - Финал на Световното първенство по футбол в САЩ: националният отбор на Бразилия побеждава Италия след дузпи.
1998 г. - България става член на ЦЕФТА.
2006 г. - Цунами, предизвикани от земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, връхлита индонезийския остров Ява. Отчита се, че жертвите са стотици.
2014 г. - Пътнически самолет "Боинг 777" на малайзийските авиолинии е свален край руско-украинската граница. Загиват всички 298 души на борда. Катастрофата на полет MH17 е обект на продължително международно разследване заради подозрения, че причината е ракета, изстреляна от руска военна база в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Православната църква почита св. великомъченица Марина Антиохийска. Имен ден имат Марин, Марина, Маринела.