В съвременното руско кино ще се заложи на патриотичните мотиви

Русия е в серия на измисляне на нови "интересни" закони. След приемането на закона за чистотата на езика, който забранява на редовия руснак да тегли една дълга и протяжна на всичко, сега нов нормативен акт от същата класа е на път да стане факт.

Властите в Руската Федерация обмислят идеята да се наложат извънредни изисквания към разпространенителите на филми, които да филтрират лентите, спирайки достъпа до екраните в страната на филми, "демонизиращи образа на Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

Според Бату Хасиков - сенатор и член на комитета на Съвета на федерациите по наука, образование и култура, е необходимо да се ограничи показването на голям екран на филми, които откровено демонизират или осмиват всичко свързано с Русия и руската култура.

Хасиков е на мнение, че ако в основата на тези филми лежат сюжети, които нямат общо с реалността, а на сценариста и режисьора "им се е приискало да представят руснаците като опасност за човечеството", такива филми нямат място в руските кина.

Виж още: Забраняват анонимния достъп до публичен интернет в Русия

Хасиков още е изложил вижданията си за необходимостта от изкарване на патриотичното на преден план в съвременното руско кино. Той изразил неодобрението си към модерните в момента руски комедии, които според него могат да се асоциират само с думата "Абсурд". Според сенатора помощта на държавата за решаване на този въпрос също ще е от значение.

Виж още: 10 любопитни факта за Русия

Ако това предложение влезе в сила, то въпросът е кои филми ще минат "под ножа" и ще може ли редовият руски зрител да гледа колоритни екшън филми от САЩ, като "Рамбо 3", "Роки" и редица други и ще пострадат ли автентични руски комедии като например серията "Особености на руския национален риболов", които осмиват части от националния характер на най-голямата славянска държава.