Отличието за главната му роля в "Цветът на хамелеона" е едно от осемте за филма на Емил Христов, който имаше и най-много номинации - 13

Руши Видинлиев, който в надписите на филма фигурира като Рушен, се пребори за статуетката с Деян Донков в "Аз съм Ти" (с когото си партнират в "Цветът на хамелеона"), и Христо Мутафчиев в "Миграцията на паламуда".

Някогашната звезда на българската попсцена не пропусна да благодари и на останалите актьори във филма с думите: Без тях щяхте да гледате "Цветът на мумията"...

Освен за главна мъжка роля и филм №1 - отново в конкуренция с "Аз съм ти" и "Миграцията на паламуда", - "Цветът на хамелеона" бе отличен за сценария на Владислав Тодоров (по собствения му роман "Цинкограф"), поддържаща женска роля (Светлана Янчева), костюми (Армавени Стоянова), звукорежисьор (Светлозар Георгиев, награден и за работата му по "Инкогнита" и "Орбис"), режисьорски дебют в пълнометражното игрално кино (Емил Христов), филмова сценография (Пролет Георгиева).

Виж още: Наградите "Златна роза 2012"

Българската киноакадемия избра лауреатите между 10 игрални пълнометражни и пет късометражни филма, два тв сериала, два тв филма, 23 документални заглавия и 9 анимации, показвани на екран през 2012 г.

Стефан Денолюбов в 30-минутния "Скок", отличен с голямата награда от фестивала на късометражното кино в Брюксел в началото на май 2013

Наградата за късометражен филм си поделиха "Парафиненият принц" на Павел Веснаков и "Скок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - и тримата не само режисьори, но и сценаристи, каквито са Ася Кованова и Андрей Кулев, отличени за най-добра анимация със съвместния си филм "Пианистът".

Петър Попзлатев беше отличен за режисурата на "Аз съм Ти", който получи и статуетката за най-добра актриса в главна роля - Жанет Спасова, в конкуренция с младата й колежка от филма Ирмена Чичикова и Ирена Милянкова ("Цветът на хамелеона").

"Аз съм ти" отнесе и приза за филмова музика, присъден на Калин Николов в конкуренция с Константин Цеков за "Инкогнита" и Митко Щерев за "Пъзел".

Жанет Спасова в "Аз съм ти", който имаше девет номинации

Най-добрият документален филм е "Загадката "Веда Словена", награден и за сценария на Борис Христов. Филмът на Анри Кулев бе предпочетен пред "Последната линейка на София", "Който тръгнал е сам..." и "Цветанка", с който сценографът Юлиан Табаков бе отличен за дебюта си като режисьор в документалното кино.

В документалния раздел "Който тръгнал е сам.." бе отличен за режисурата на Ралица Димитрова и операторската работа на Пламен Герасимов.

Двоен лауреат стана и Антоанета Четрафилова със "Заради мама", който й донесе отличията за режисура на анимационен филм и дебют в жанра - а тя подари една от статуетките си на художника на филма Крикор Саркисян.

Дебютът на кинокритика Борислав Колев "Стоичков - истината за легендата" му донесе приза за сценарий на документален филм (поделена с Борис Христов). Биографичната лента за Камата взе още едно отличие, за монтажа на Мария Ханджиева.

Александър Станишев спечели с операторската работа по "Вяра, любов и уиски", като в категорията номинирани бяха още доайените Емил Христов ("Аз съм Ти") и Рали Ралчев ("Миграцията на паламуда").

При телевизионните филми статуетката бе връчена на "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов, а при сериалите "Под прикритие" (с епизоди 9 и 12 от сезон 2) победи другата  номинирана продукция на "Камера" - "Революция Z" (сезон 1, епизоди 1 и 4), като сценаристката Ваня Щерева обеща да очакваме "много готин четвърти сезон".

От БНТ посветиха отличието за "Под прикритие" на покойния Чочо Попйорданов, който играеше инспектор Нешев

На Велко Кънев бе присъдена посмъртно наградата за поддържаща мъжка роля в "Миграцията на паламуда".

За оперативна филмова критика бе отличен проф. Божидар Манов, а за книга (филмова теория, история и критика) - Неда Станимирова с "Кинопроцесът - "замразен временно": Български игрални филми 1950-1970 в документи, спомени, анализи".

Наградата за цялостно творчество бе присъдена на режисьора Рангел Вълчанов, а статуетката вместо него получи дъщеря му, актрисата Ани Вълчанова.

БГ анимацията на 2012 г. - "Пианистът"