Всички партии без ДПС се обединиха около идеята

Заедно с изборите за местна власт тази година ще се проведе и национален референдум за възможните промени в изборните правила. Това стана ясно вчера, след като идеята беше подкрепена от всички партии в управляващата коалиция, както и от БСП и "Атака". Против се обяви само ДПС, пише в. "Сега".

Задължително гласуване - за и против

Към момента единственият сигурен въпрос на референдума е за задължителното гласуване. От ГЕРБ се обявиха категорично за задължително гласуване, като те гледат на него като надеждна мярка срещу купения вот.

"Ние от ГЕРБ сме решени да отидем докрай при решаването на тези проблеми и гледаме извънредно сериозно на идеята да се въведе задължителното гласуване", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Преди време партията дори имаше намерение да го въведе без допитване, а чрез промени в Изборния кодекс. По време на преговорите за кабинета обаче четирите управляващи партии се договориха да има задължително референдум по въпроса и този текст залегна в програмната декларация на мнозинството.

БСП подкрепя, ДПС - не

От БСП също искат референдум по темата, но в случай, че бъде решени да има задължително гласуване, те предлагат и да има опция "Против всички" за тези, които не харесват предлаганото им.

"Ако ще се задължават хората и ще се санкционират, защото не искат да гласуват, трябва да им се даде възможност да упражнят това свое право", смята Мая Манолова. Тя се обяви против електронното гласуване, защото то крие много опасности за тайната на вота.

ДПС е категорично против идеята за референдум по темата за задължителното гласуване. "Залъгалка е, че чрез промяна в избирателната система може да се реформира самата политическата система", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан и посъветва останалите партии, ако искат да повишат активността, да не го правят изкуствено, а да се реформират.

По закон предложение за провеждане на референдум може да бъде направено от 48 народни представители, от президента, Министерския съвет, както и чрез гражданска подписка. При събрани 200 000 подписа Народното събрание решава дали да има допитване или не, а когато подписите са 500 000, провеждането му е задължително.

Втори опит за референдум по темата

Въпросът за задължителното гласуване беше предложен от президента в началото на миналата година. Освен него като тема за референдум Плевнелиев беше извел и въвеждането на електронно гласуване, както и частичен мажоритарен вот на изборите за Народно събрание.

Тогава инициативен комитет под давлението на държавния глава събра над 520 хил. подписа в подкрепа на искането за национално допитване и ги внесе в НС през април. При проверката на ГРАО 60 хил. от подписите се оказаха невалидни, а тогавашният парламентарен шеф Михаил Миков отказа на вносителите да се поправят.

Така подписката пропадна, а наследничката на Миков - Цецка Цачева, не се ангажира да продължи процедурата за референдума и да даде нов едномесечен срок гражданският комитет да отстрани нередностите. Аргументът й беше, че не му е сега времето. В резултат комитетът се разцепи и част от членовете му напуснаха в знак на протест срещу "политизирането" на подписката.