Резултатите са по-добри от очакваното

Ръст от 0,3% за четвъртото тримесечие и 0,9% за цялата 2014 г. е регистрирала икономиката в еврозоната. Това е малко по-добре от очакваното, но все още растежът е твърде слаб, за да извади европейската икономика от застоя, предаде "Дарик".

По-добре от очакваното

Прогнозите на Европейската комисия предвиждаха икономическият растеж през 2014 да бъде на равнища от 0,8%. По-добрите данни за икономическия растеж се дължат на успехите на германската икономика през миналата година, както и от по-ниската цена на петрола.

Най-голямата икономика в еврозоната отбеляза изненадващ растеж от 0,7% за четвъртото тримесечие на 2014 г., който е резултат от големи потребителски разходи. Испания също регистрира ръст от 0,7% през последното тримесечие, давайки надежда, че безработица от 24% ще продължи да намалява.

Виж още: Безработицата у нас - по-ниска, отколкото в еврозоната

В същото време опасенията за опасенията за съдбата на затъналата в дългове Гърция се подновиха. Ако срокът за погасяване на спасителния заем не бъде удължен до края на месеца, страната е застрашена от неплатежоспособност.