Важни длъжности в сферата на държавната администрация работят с класифицирана информация, но не са задължени да предоставят такава информация за себе си

Лицата кандидатстващи за достъп до класифицирана информация, класифицирана като държавна тайна, да декларират принаглежност към тайни и неформални организации и общества. Това предвижда предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок за промени в Закона за защита на класифицираната информация, предаде "Дарик".

"В момента има една неравнопоставеност между лицата, които попадат в списъка на публичните дейности - министър-председател, министри, народни представители, кметове, общински съветници, висши магистрати. Всички тези неща в момента са в един режим на проверка. В същото време обаче съществува група от лица, които заемат публични длъжности, важни длъжности в сферата на държавната администрация, за които се изисква достъп до класифицирана информация", коментира бившият председател на комисията по досиетата и настоящ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Той обясни и каква процедура предлагат да се въведе:

Важни длъжности в администрацията

"Основното в нашето предложение е изискването за тези лица да се декларира и дали принадлежат към неформални тайни общества или организации, което също е свързано с пряката дейност, която те ще осъществяват с работа с класифицирана информация. Това напълно отговаря и на заявеното от министър Вучков, че в Закона за МВР, за специалните служби също е залегнал принципът за сътрудничество с комисията по досиетата", каза Андреев.