Ганчев е обвинен в създаване и ръководена на група за извършване на престъпления срещу данъчната система

За втори път Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Гриша Ганчев и още девет души.

Те са обвинени в създаване на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система и ръководена от Гриша Ганчев, съобщават от прокуратурата.

Избягване на данъци в особено големи размери

Обвинителният акт е бил внесен още в петък, но едва сега прокуратурата съобщава за това. Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580 лв., чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи.

За пръв път обвинителен акт срещу групата беше внесен в съда на 30 декември 2014 г., като тогава обаче съдебното производство бе прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. Посочените от съда нарушения са отстранени от прокуратурата, като обвиненията срещу участниците в групата остават непроменени, се казва в съобщението.

Обвиненията срещу Ганчев

На Гриша Ганчев са повдигнати обвинения, като ръководител на организирана престъпна група, както и за това че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури и затаят истина в подадени пред данъчните справки-декларации.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Важните новини от света на спорта можете да намерите на Football24.bg

Източник: Специализирана прокуратура