До Комисията за помилване са писали 30 жени, един непълнолетен, както и петима души над 70 г.

Общо трима души са помилвани частично от президента през 2014 г., а наказанието на още един е заменено с по-леко. Това се посочва в доклад на Комисията по помилването към президента.

Молителите

Близо 90% от осъдените молители са осъждани многократно, но имат присъди за срок, по-малък от 10 години. Дванадесет души изтърпяват наказание доживотен затвор, а 11 души - доживотен затвор без замяна.

До комисията са писали 30 жени, един непълнолетен, както и петима души над 70-годишна възраст, изтърпяващи ефективни присъди.

Докладът показва, че сред лицата, поискали помилване, преобладават осъдени с ниско образование, като 15% са напълно неграмотни, а близо 40% пък не са работили никога.

Проблеми в отношението към малолетните престъпници

Едно от заключенията в доклада е, че вместо закрилна и възпитателна политика в детството, спрямо някои осъдени са предприемани репресивни мерки, които са задълбочили проблемите при развитието и социализацията им. Това пък са част от предпоставките поправителният процес спрямо осъдените по-късно да не се развива, пише в доклада.

Източник: "Дарик"