Според украинския президент жителите му трябва сами да изберат своето самоуправление

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе в парламента закон, който дава повече автономност на части от Източна Украйна, но ги запазва в състава на държавата, предаде агенция "Франс прес", цитирана от "24 часа".

На заседание на правителството Порошенко заяви, че пътната карта за мир между Украйна и проруските сепаратисти, подписана в Минск, съхранява понятието за суверенна единна държава в настоящите й граници.

Виж още: 10 факта за "бонбонения крал" на Украйна

Според президента жителите на Донбас трябва сами да изберат своето самоуправление. Няма да бъдем във възторг от местни депутати в Донецк и Луганск, но по-добре бюлетини, отколкото картечен огън, каза Порошенко.

Донбас не се интересува от статут

в състава на Украйна и иска независимост - така коментира новината представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република, цитиран от РИА "Новости". Не сме видели законопроекта, но отстояваме единствено независимостта на ЛНР, никакъв статут на Донбас в състава на Украйна не ни интересува, каза говорителят в коментар по повод изявлението на украинския президент.

Порошенко съобщи още, че Русия е преместила по-голямата част от военните си в Източна Украйна обратно на руска територия, което давало надежда за мирно уреждане на конфликта.

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

700 държани в плен украински войници са били предадени на киевските власти след подписването на протокола в Минск, като до края на седмицата се планира предаването на още 500, съобщи пред министрите Порошенко, цитиран от РИА "Новости". Той потвърди, че

киевските сили в Източна Украйна са се прегрупирали,

но обясни това с необходимостта от защита на територията на страната.

Президентите на Украйна и Русия говорили отново по телефона завчера, като изразили удовлетвореност от спазването на режима на прекратяване на огъня в Източна Украйна, оповести пред журналисти помощникът на Владимир Путин, Юрий Ушаков.

Източник: 24chasa.bg