Българската православната църква почита на 11 ноември паметта на св. Мина, който е покровител на семейството. Светецът е известен чудотворец и закрилник на сираците и бездомните

Св. Мина се смята за патрон и покровител също на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. 

Светецът закриля и жените. Затова на този ден те се молят пред иконата на св. Мина – за здраве на децата си, както за радост и благополучие на своя дом. 

Житието на Св. Мина

Св. Мина бил войник в Египет. За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 г. при Диоклециан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служел във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан.

По това време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклециан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения. Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места.

Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

Вълчи празници

В народните представи св. Мина пък "бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира". Неговият празник бележи средата на т.нар. Вълчи празници, от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба. В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето. 

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили. 

Вълчите празници траят 10 дни до 21 ноември - Въведение Богородично, или Вълча Богородица. Именно 21 ноември е смятан за най-страшния от Вълчите празници, наречен от народа Куцуклан. 

Според една легенда глутница вълци тръгнала да ловува и всеки звяр си хванал плячка. Само един от тях, понеже бил куц, не можал да се нахрани. Облегнал се на едно дърво, зад което се криел човек. Хищникът го видял и го изял. За да умилостивят вълците, прадедите ни ги почитали на този ден.

Имен ден

На св. Мина, освен Минчо и Минка, имен ден имат още Виктор и Виктория, чието име означава "победител" на латински.