Държавният глава успокои обществото, че в страната ни не се извършва мобилизация и няма да участваме в никакви военни действия

"В близост до България има две кризи, които може да се превърнат в глобални. Това са кризата в Украйна и заплахата "Ислямска държава". 

И двете са в непосредствена близост до България" - 

това каза президентът Росен Плевнелиев след изнесения доклад на министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната Румен Николов за състоянието на въоръжените сили в страната, информира Novini.bg.

Срещата се проведе в сградата на Министерство на отбраната. 

Държавният глава успокои обществото, че в страната ни не се извършва мобилизация и няма да участваме в никакви военни действия. Той посочи, 

че през последните седмици се насажда излишно напрежение сред хората

но това е напълно неоснователно. Президентът посочи, че мобилизация се извършва с указ на президента на страната. Аз не съм издавал такъв и никога не е обсъждано да бъде издаван такъв указ, посочи той. 

Президентът изрази надежда, че до края на годината да бъде намерен резерв и бюджетът ще се коригира. Тези пари са необходими за модернизация на българската армия, посочи държавният глава. 

Недопустимо е разходите за отбрана в България да намаляват, а рисковете да се увеличават

"Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места. Инвестициите в отбрана гарантират и много възвръщаемост. Моят апел е да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година, да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана", каза президентът Росен Плевнелиев.