По думите на президента Консултативният съвет е намерил широк политически консенсус за плавно увеличаване на бюджета за отбрана

САЩ не са предлагали досега да разположат военна техника в България. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред медиите след срещата си с португалския президент, предаде "Фокус".

"Към момента към българското правителство няма каквото и да е предложение, което може да бъде обсъждано, за това САЩ да разположат военна техника в страната ни. Ако има такова, ние ще се отнесем отговорно тогава, когато получим конкретно предложение", бяха думите на Плевнелиев.

По думите на президента България като достоен член на НАТО изпълнява плана за готовност, който е бил приет на срещата на върха в Уелс през септември 2014.

"България е активен и отговорен член на НАТО", заяви той и допълни, че е провел Консултативен съвет за национална сигурност, след който се е намерил широк политически консенсус България от 2016 г. плавно да увеличава бюджета за отбрана, за да може той в рамките на 10 години да достигне 2% от БВП.

"С това решение показваме своето отговорно поведение. Към момента следим идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност", допълни президентът.

Източник: Агенция "Фокус"