"Васил Левски: Живот, дела, извори" и "Предателите на Левски" излязоха в навечерието на днешната 141-годишнина от обесването на Апостола

Първата книга, със съставител историка Димитър Т. Страшимиров, е документален сборник с личния бележник на Васил Левски и най-интересните писма, които е писал до свои съмишленици и членове на революционни комитети след 1866 г.

Освен кореспонденцията, адресирана до Панайот Хитов, Любен Каравелов, Христо Иванов Книговезеца, Димитър Общи, Киряк Цанков, Централния комитет в Ловеч, в Букурещ, първият том на документалната книга (с подзаглавие "Живот, дела, извори") съдържа също сметки, бележки на Апостола, автобиографичен разказ в стихове, псевдонимни адреси, цикъл от песни и други документи. Сред тях е и фототипното издание на джобното бележниче на Левски, разчетено и публикувано от съставителя през 1929 г. 

Текстовете на писмата в книгата са запазени в оригиналния си вид, като на места за по-голяма ясното и улеснение на читателя казаното е довършено в квадратни скоби. 

Факсимиле на писмото от 25 юли 1872 г., което Васил Левски пише до Централния комитет във Влашко

Този първи том на "Васил Левски" включва още кратък речник на използваните редки, остарели и диалектни думи и турцизми. За корицата е използван портрет на Апостола, работен скоро след Освобождението от Георги Данчев, известен под името Георги Зографина.

Книгата е част от поредицата "Забравените българи" на ИК "Изток-Запад", в която са заглавия като "Това, което видях от Балканската война. Конференцията в Букурещ и Букурещкият мир от 1913 г." на Симеон Радев, "Потомците на Баба Тонка и Народният съд" със съставител Веселина Антонова, "Спомени за бунтовното време 1876 година" в съставителство на Стоянка и Христо Йонкови, "На кол вода пиехме" от Благой Шклифов.

Книгата на журналиста Росен Янков "Предателите на Левски. Фанете тогоз!" (изд. "Труд") излезе миналата седмица с в. "168 часа" и събира поредицата му разследвания по темата, публикувани в седмичника.

Документалното четиво съдържа нови факти за 62-та фатални за Апостола дни преди залавянето му на 27 декември 1872 г. Още на 26 октомври е извършено първото предателство, документирано черно на бяло, но той е предаван още десетки пъти - в ареста, пред съда и дори под бесилото му.

Книгата не е само за предателите на Апостола, тя е за предателските нагласи у всички хора, обясняват от "168 часа". В нея се съдържат и резултатите от три уникални изследвания, като най-любопитното - психологически портрет на предателя, съставен от профайлър, - е поместено в актуалния брой на вестника.