Причините за това са неизплатени задължения на Авиоотряд 28

Пет държави са обявили, че могат да задържат правителствените самолети на Авиоотряд 28 заради задължения. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на изслушване пред транспортната комисия на парламента, пише в "24 часа". 

Сред държавите са Русия и Швейцария.

"Факт е - имаме две писма, че самолетите теоретично биха могли да бъдат задържани, ако ги прихванат тези държави, които не сме си плащали. Съответно писали сме на финансите, те ни казват да си вземем пари от нашия бюджет, а в нашия бюджет нямаме такива пари. Ползвайки го, неплащайки, създаваме само проблеми", каза Московски.

Машините се ползват от президент, премиер, министри и други хора от властта.

Задължения на Авиоотряда

Московски посочи, че за 2015 г. липсата в бюджета на авиоотряда е над 2 млн. лв. до този момент. Общият обем на неразплатените задължения към доставчици е над 1 млн. лв., не са внасяни и задълженията за различни ремонтни дейности. 

"Към края на годината предстоят плащания за застраховки и регламентирани сезони разходи", каза министърът. Московски обяви, че необходимите средства за бюджета на авиоотряда за 2016 г. са над 6 млн. лв., за 2017 г. те са над 3 млн. лв., а за 2018 г. бюджетът е над 4 млн. лв.

Двете страни са предупредили България за това с писма, в които искат дължимото да им бъде изплатено. Само до този момент на годината Авиоотряд 28 има недостиг от над 2 233 000 лв.
 

Източник: "24 часа"