Какво трябва да знаете преди да тръгнете разказва Дейниъл Палмър в сайта на Lonely Planet

Изтощени от стреса и напрежението на живота в Лондон, който ни оставяше твърде малко време за момчетата ни (тогава на 6 и 3 години), с партньорката ми решихме да дадем апартамента си под наем и да попътуваме няколко години по света с децата.

Нямахме почти никаква идея дали ще се справим, дали ще успеем да осигурим образование на децата и дали след три месеца няма да сме си обратно вкъщи и засрамено да обясняваме: „Ами, просто не се получи“. 15 месеца по-късно обаче вече сме прекосили Борнео, Индонезия, Тайланд и Лаос и изживяваме най-вълнуващото приключение в живота си.

Ако и вие обмисляте да го направите, ето няколко неща, които научихме по пътя:

Наистина може да се пътува с деца

Не си мислете, че децата са преграда пред безстрашните пътешествия. Малките са учудващо корави и обичат приключенията. Животът ни сега е по-богат, след като живяхме в типичната обща племенна къща в Саравак (Борнео), видяхме орангутани във величествените джунгли на Малайзия и прекосихме с велосипеди нереалния карстов пейзаж и идиличните селца на Лаос. Децата винаги карат хората да се усмихнат, а ако са твърде малки за да ходят на дълги разстояния, често можете да наемете транспорт до следващото село.

Не си налагайте прекалено изморително темпо

Малките деца се изморяват бързо, когато нещата станат монотонни, и имат нужда да прекарват достатъчно време в игра. Ако сте обикаляли доста, спрете на някое хубаво място и дайте на семейството си шанс да презареди батериите и да се запознае с нови приятели. Не е за вярване колко бързо можеш да почувстваш ново място като дом.

Вземете предпазни мерки за здравето на семейството

Преди да тръгнете си направете застраховки, планирайте ваксинациите навреме и проучете как да пазите безопасността на семейството си. Но не ставайте параноични – сега децата ни са по-здрави, отколкото са били някога в Лондон.

Внимавайте с автобусите

Пътуването в развиващите се страни често включва безкрайни и неудобни автобусни преходи, неделима част от които са шофьори, каращи като рали пилоти, съмнителни стандарти за сигурност и климатици, постоянно включени на макс. Затова в ръчния багаж държим резервни дрехи, торбички за повръщане, игри и книги, но когато можем, предпочитаме да вземем влак, кораб или самолет.

Не прекалявайте с грижите за децата

Те може и да са смисълът на живота ви, но денонощните грижи за тях, докато понасяте трудностите на дългото пътуване, могат да бъдат изморителни и стресиращи. Когато се появи възможност, наемаме гледачка и излизаме на романтична вечеря само двамата или се редуваме в посвещаването на лични хобита като гмуркане или катерене.

Образование на пътя

Разбира се, трябва да образовате децата си. Наложи се да се дисциплинираме да отделяме по няколко часа всеки делничен ден за малко „домашно“ обучение. Невинаги беше лесно – момчетата далеч повече предпочитат да тичат в прахта и да гонят малки животинки, но обикновени печелим вниманието им, като адаптираме упражненията към техните интереси и използваме околната обстановка в уроците.

Вземете си лаптоп

Освен важната му роля като кино, конзола за игри и връзка с роднините, компютърът е незаменимо средство за домашно обучение. Навсякъде, където има Wi-Fi, можем да получим достъп до образователни източници и да правим проучвания.

Звучи като клише, разбира се, но пътуването е най-доброто образование само по себе си. Вместо просто да се отправите към плажа, потърсете интересни и необичайни изживявания, които ще увеличат стойността на пътуването. Момчетата ни обикалят рифове, гори и планини, опознават изключително различни култури, изследват древни храмове и екзотични пазари и виждат крокодили, носорози, орангутани и какви ли не други екзотични създания в естествената им среда, вместо в зоопарка. Изживявания като тези просто няма как да им се случат в училище.