От 31 януари до 14 февруари галерия "Юзина" представя ретроспекция на модната дизайнерка, която отбелязва своята 20-а творческа и професионална годишнина

Изложбата представлява инсталация на "стилизиран" дамски будоар - личното пространство на една модна дизайнерка и художничка.

В проекта "Един нов будоар на Мариела Гемишева 2013" са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години: Out of myself 2003, Objects 2007, Self-portrait 2008, My favorite boudoir 2010, Drawings 2011, които изследват собствената й личност.

В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов.

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, който ще покрива подовото пространство на галерия "Юзина" (Yuzina.com) и ще остане там по време на цялата изложба от 31 януари до 14 февруари

В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от "деформирани" будоарни аксесоари, представящи "фетишизираното женско начало". 

Чанта Вагина - текстил и кожа с конски косми, 2008 г.

Гост на проекта е модният дизайнер Светослав Колчагов, асистент по основните модни проекти на Мариела Гемишева през 1998-2003 г. В проекта участва със специално изработени "Обекти в женски род" - класически будоарни обекти (корсети, кринолини и рокли).

Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса. Родена е в Казанлък и през 1992 г. завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства в Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен по визуални изкуства от Националната художествена академия в София с научен ръководител проф. д-р Любомир Стойков.

Будоарен обект от 2007 г., включен в инсталацията. Фото: Ангел Цветанов

За Мариела изкуството и модата са: "практика, комуникация, процес, неспокойствие динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм". Провокацията е съществен елемент в нейните работи - според американския куратор Роджър Коновър тя е "неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства".

Доц. д-р Гемишева е двукратен носител на наградата "Златна игла" (1996 и 1998 г.) на Академията за мода. Членува в Съюза на българските художници (СБХ) от 1995 г. и в Института за съвременно изкуство - София, от 2000 г. От 2003-та преподава дисциплината "Моден проект" в специалност "Мода" в Националната художествена академия, София.

Откриването на изложбата й е на 31 януари от 19 ч. в галерия "Юзина" на ул. "Московска" 11.