Появява се и нов знак, който да указва къде има радари или камери на пътя. Той се казва "Контрол с автоматизирани технически средства или системи" и изобразява видеокамера и вълни

Всички пътни знаци в България трябва да станат светлоотразителни, а за незрящите в населените места светофарите задължително трябва да издават звуков сигнал при смяна на светлините.

Това сочат промени, готвени в Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата. Те бяха качени от регионалното министерство на сайта му за обществено обсъждане, посочва в. "Труд".

Според промените звуковият сигнал за незрящите трябва да съпровожда всяка смяна на светлината на светофара. Сега звуковият сигнал е пожелателен.

"При обсъжданията обаче възникна идея незрящите сами да си включват звуковия сигнал. Причината е, че живеещите наоколо обикновено недоволстват от постоянния шум. В софийския квартал "Люлин" даже имаше случаи на счупени звукови устройства, които пречеха на хората да спят", казва Табаков.

Според промените, когато знаци се поставят временно, техният фон трябва е жълт. Когато с тях се обозначава място с концентрация на катастрофи, фонът трябва да е жълтозелен. Знакът "Внимание" навсякъде вече трябва да е с жълт фон, допълва "Дарик".

Светофарите за трамваите ще изпълняват вече и ролята на светофари за градските автобуси и тролеи, е записано още в промените.

В практиката се въвеждат и т.нар. "шумяща маркировка", макар че тя няма да е задължителна. Става въпрос за осеви линии, които издават силен шум, когато гумата на колата мине върху тях. Това служи като предупредителен сигнал за водача, ако е заспал на волана.

В проекта се предвиждат още десетки дребни промени по дизайна на пътните знаци и премахването на онези от тях, които не са международно приети.

От години повечето нови пътни знаци по българските пътища отразяват светлината от фаровете на колите. Те са задължителни за магистралите и международните пътища. Но все пак някои бедни общини поръчват от старите знаци. По думите на Петко Табаков – експерт на Браншовата камера, никой не може да каже колко са пътните знаци в страната и колко от тях трябва да се сменят с нови. 

Нов светлоотразителен пътен знак струва между 40 и 120 лв. Наскоро пътната агенция обяви обществена поръчка за доставяне и монтиране на пътни знаци в цялата страна за 4 години. Нейната стойност е 20 млн. лв.