Един от най-дълго съществувалите вестници в история - прословутият Lloyd's List, издаван от британското застрахователно дружество Lloyd's, от декември ще стане достъпен единствено онлайн.

Професионалното издание, което твърди за себе си, че е най-старият вестник в света,  ще спре да излиза на хартия, съобщават неговите издатели, цитирани от mashable.com.

Lloyd's List започва да се публикува през 1734 г. като бележка на стената в кафене под формата на информационен бюлетин за пристигащите и заминаващите кораби. В него има новини за събитията в областта на морската търговия, застраховане и енергийни ресурси.

Към момента изданието е достъпно както в онлайн, така и в хартиен формат. Според редакторът му Ричард Мийд абонатите за хартиеното издание са едва 25 човека.

"Затова решихме да инвестираме нашите редакторски ресурси онлайн, вместо да поддържаме формат, който не задоволява нуждите на клиентите ни", пише компанията в прессъобщение.

В момента Lloyd's List, който се смята за библията на корабоплаването, се чете от над 60 хиляди души, но Мийд се надява промяната към дигиталния формат да помогне на компанията да продължи да расте.

Интернет задмина печатните издания като източник на информация още през 2008, според изследване на Pew Research, и оттогава преднината му става все по-голяма. 

"Не сме се променили толкова много. Просто сега читателите ни ще могат да ни следят от всяко кафене в света", завършва Мийд.