Къде се хранят богатите и колко плащат за менюто си в някои от най-скъпите и екзотични места за хранене според неотдавнашната класация, за която ни припомнят от foodpanda

Мястото е Испания, по-точно Ибиса - предпочитаната ВИП дестинация не само за дискотечни партита. Именно там се намира SubliMotion, едно от най-скъпите заведения за хранене в света - едва 12-местно, открито наскоро в тамошния "Хард рок хотел" (HRHIbiza.com). За специалното 20-степенно меню на готвача Пако Рончеро клиентите там заплащат "скромните" 1506 евро.

Друго заведение в класацията е ситуирано на 16 метра под морското равнище в Индийския океан. Ithaa е най-скъпият ресторант на Малдивите. Рибешкото око не е единственото впечатляващо нещо, което може да се опита там. Шестстепенното меню се доближава до европейското, с ястия като говеждо филе или карпачо от малдивски омар. Можем да им се насладим, ако заделим 320 долара.

Виж още: "Хрупкавият рак" от "СпонджБоб Квадратни гащи" - вече и на живо

Дъждовното време в Лондон прави британската столица изключително подходяща за хранене, а в петзвездния хотел "Дорчестър" ви очаква френски ресторант с приятна атмосфера. Седемстепенното сезонно меню може да бъде дегустирано срещу сума, равна на 301 долара. Любителите на пърлен патешки черен дроб могат да се насладят на изкушението именно там. Ястието е гарнирано с пресни билки и паста.

Друг от ресторантите на Ален Дюкас може да посетим в Париж. Обстановката в Le Meurice е вдъхновена от разкошната трапезария в двореца Версай, с антични огледала и кристални полилеи. За 524 долара все сервират три специалитета, сред които токачки, пълнени с трюфели, плюс богати плата от сирена и десерти.

Отново във Франция, но в "Мезон Пик" (Maison Pic), във Валанс, шеф-готвачът Ан-София Пик има рядката привилегия да е една от само шестте жени в света, които управляват кухни в ресторанти със звезди от "Мишлен". Нейното меню е деветстепенно и всеки би могъл да го опита срещу 320 евро. Ястията й са приготвени сякаш от продукти с божествен произход, а тайната е, че Пик умее да съчетава храната с правилните подправки, така че крайният резултат да бъде истинско преживяване за всички сетива.

Виж още: Кои са най-скъпите храни в света

Следва необятният Ню Йорк, наскоро класиран на първо място в категориите "ресторанти" и "нощен живот" от потребителите на TripAdvisor. Там по-заможните клиенти могат да открият цели две заведения, отговарящи на всички критерии и изисквания за лукс.

Първото е "Маса", където главният готвач Маса Такаяма е въвел специфична кулинарна политика, която залага на правилно комбиниране между вкусовете на всеки продукт и съставка. Както всяко друго скъпо нещо, менюто е изключително семпло и може да бъде дегустирано за 450 долара. Перлата в короната от ястия е т.нар. "парад на екзотични морски дарове".

Per Se е вторият представител на Ню Йорк в класацията с най-скъпите ресторанти в света, съставена от Conde Nast Traveler. Сред посетителите си той е известен като Храма на висшата кулинария. Характерното е, че дори запазването на маса се оказва лукс и привилегия, която се оказва на малцина. Въпреки това неудобство сумата 310 долара напълно си заслужава, споделят част от редовните му посетители. Срещу тези пари клиентите се наслаждават на осем безупречни ястия, в които нито една съставка не се повтаря. 

Най-скъпият ресторант в Токио, Aragawa, е създаден специално за любителите на месо в цял свят. Именно там могат да се опитат всевъзможни месни продукти, а цените варират от 284 долара до 341 долара.

За финал е оставено друго луксозно заведение в Япония - Kitcho в Киото. На вратата посреща шеф Кунио Токуока, който е трето поколение готвач. Там работят потомствени кулинари, които са и пазители на ритуала, свързан с храненето - "каисеки". Вярва се, че чрез него и храната се изкоренява страхът. Токуока е подготвил за своите посетители кулинарен спектакъл в елегантна поредица от няколко ястия с предимно морски характер. Подобно на всяко удоволствие, и това има цена: 600 долара.

Виж още: Музиката от сериала "Кухня" - 13 любими парчета