Фестивалите са жив, танцуващ музей на местните култури и традиции във все по-глобализирания свят

Няма по-добро място да разбереш една страна от събитията, възхваляващи нейната индивидуалност. Подбрали сме няколко такива до края на септември:

Кюр Сале (Соленият лек)

Къде: Тегуида-н-Тесум, Ин-Гал, Нигер
Кога: Седмица през първата половина на септември
Кюр Сале е един от най-отличителните празници в Африка. Провеждат го фуланите и туарегите – пастирите на едър добитък в Сахара. Кюр Сале си организират различни етнически групи, но най-популярен е този на уникалната народност уодаабе.
Когато фуланите мигрирали в Западна Африка преди столетия, тези, които останали номади се нарекли „уодаабе“ („хората на табуто“), демек онези, които се придържат към традициите на фуланите. Уседналите им братовчеди им дали по-нелицеприятно прозвище: „бороро“, което идва от добитъка им и означава нещо като „онези, които живеят в храсталака и не се мият“. Понеже животните имат нужда от сол, за да са здрави, номадите се събират в местността Ин-Гал (известна с високото съдържание на сол) в разгара на дъждовния сезон, когато има достатъчно трева за огромните стада.
Фестивалът, обаче, е преди всичко социално събиране и възможност да ухажваш противоположния пол. Ергените участват в „конкурс за красота“, за да спечелят вниманието на неангажираните дами. И мъжете, и жените уодаабе имат стройни, елегантни фигури и вярват, че са благословени с голяма красота. За тях е толкова важно да имат привлекателни деца, че неособено красивите мъже споделят жените си с по-големи хубавци, за да имат по-добре изглеждащи отрочета.
Основното събитие е Яаке, по време на което мъжете танцуват, за да покажат красотата и чара си. Преди това прекарват часове в гримиране пред малки ръчни огледала. Почернят устните си (за да изглеждат зъбите по-бели), избелват лицата, рисуват бели черти надолу през челото и по носа, а на лицата – звездовидни фигурки. Сплитат косите си в плитки, слагат изкусна декорация за глава, наглезенници, бижута, мъниста и светещи дрънкулки.
Мъжете танцуват часове наред, подкрепяни от стимулиращи напитки, докато жените не направят плахо своя избор. Съперничеството между ухажорите може да е ожесточено. За да покажат своята мъжественост, младежите участват в Соро – любопитно събитие, в което трябва да седят прави и с усмивки на лице, докато други се опитват да ги съборят с огромни сопи.

Фестивал за средата на есента

Къде: Китай
Кога: петнадесетият ден от осмия лунен месец (тази година се пада на 19-и септември)
Китайският фестивал на реколтата, известен и като фестивал на лунния кейк, e възможност да преядеш със сладкиша. Кейковете от тънко тесто, пълни с желе, фурми и ядки или паста от червен боб, се появяват навсякъде около месец преди празника. Ако вече не ти се повдига от кейковете, можеш да ги хапваш докато зяпаш истинската звезда на събитието – луната. Фестивалът се провежда на септемврийското пълнолуние, по време на есенното равноденствие, и традиционно отбелязва смяната на сезоните.

Сватбен мусем (фестивал)

Къде: Имилчил, Мароко
Кога: три дни около третата седмица на септември
Както и Кюр Сале, фестивалът в град Имилчил (разположен високо в Атласките планини) се върти около добитъка и намирането на партньор. Събитието е най-прочутият пример за мусем (от общо около 600) и отбелязва завръщането у дома на пастирите, които са прекарали лятото по пасищата. Панаирът за едър рогат добитък допринася за хаоса, създаден от суковете (пазарите) и номадските лагери. Цялата картина е не по-малко впечатляваща от околните планини.

Панаир на дивите ябълки

Къде: Егремонт, Англия
Кога: третата събота на септември
Това е един от най-старите панаири в света. Създаден е с харта, подписана от крал Хенри II през 1267 г. През вековете е включвал различни популярни за времето си занимания като бой с петли и битка между бик и ловджийски кучета. Нищо не е по-странно обаче от Световното първенство по гримасничене, провеждано тук всяка година. Участниците провират главите си през конски хамут и кривят лицата си в крайно странни и неестествени физиономии.
При създаването си панаирът е бил фестивал на реколтата. Днес всичко започва с Парада на ябълковата каруца – традиция, идваща от времената, когато слугите плащали данъците си в имението под формата на диви плодове. Лордът раздавал диви ябълки на децата, а в наши дни мъже хвърлят плодовете от каруцата.

Бал на кравите

Къде: Бохин, Словения
Кога: третата неделя на септември
Пак рогати и пак прибиране у дома. Балът на кравите си е доста кичозно събитие. Фестът е на над 50 години и отбелязва завръщането, не на мъжете, а на добичетата в планинската долина Бохин след лятото по зелените ливади. Кравичките наистина са красавиците на аграрния бал – декорират ги с венци и ги показват на парад.

Лес Фестес де ла Мерсе (Фестивал на милосърдната Богородица)

Къде: Барселона, Испания
Кога: четири дни около 24 септември
Главният фестивал на каталунската столица, последно избухване на предзимна лудост за средиземноморския град, е посветен на един от двата патронни светци на Барселона – милосърдната Дева Мария. Местните я наричат Ностра Сеньора де ла Мерсе, а образът й можеш да видиш в едноименната църква на Пласа де ла Мерсе. Провъзгласена е за един от двата патрона на града, след като отблъсква нашествието на скакалци през 1637 г.
Празненствата включват над 600 събития, повечето в центъра на Барселона. Има състезание по плуване от единия до другия край на пристанището, забавно бягане и поредица от безплатни концерти. Колорит добавят основните съставки на всеки уважаващ себе си каталунски фестивал: сардана (фолк танци от Северна Каталуня) и паради на „жеганс“ (гиганти), носени от костюмирани групи и „танцуващи“ в синхрон. Смелчаци, известни като кастелерс, правят човешки пирамиди, високи до 8 етажа. Коръфок (бягането с огън) пък е мечтата на пиромана.

Фестивалът на стридите

Къде: Нимос Пиър, Голуей, Ирландия
Кога: последният пълен уикенд на септември
Фестивалът е посветен на Ostrea edulis – европейската плоска стрида. Местните мекотели се оставят да растат в продължение на 3 години в чистите води на залива Брандън и около село Кларънбридж. В резултат стридите се превръщат в сочен деликатес. Десетки хиляди от лигавите морски създания се консумират на „Стридения път на Гинес“, по протежението на който 30 пъба раздават безплатни подноси с морска храна и халби бира.

Farm Aid

Къде: всяка година на различно място в САЩ (през 2013-а – в Саратога Спрингс)
Кога: един ден през септември (тази година – на 21-и)
Farm Aid е най-старата поредица благотворителни концерти в Америка. Тръгва от един коментар на Боб Дилън по време на концерта Live Aid във Филаделфия. Дилън казва, че би било прекрасно, ако музикалната общност помогне и на едва оцеляващите американски семейни ферми и така вдъхновява Нийл Янг, Уили Нелсън и Джон Меленкамп да организират събитието.

Атлантик Антик

Къде: Бруклин, Ню Йорк, САЩ
Кога: последният уикенд на септември
Уличното парти е един от най-добрите фестивали в Голямата ябълка, но остава добре пазена тайна (не ни питай откъде знаем). Събитието е тържество на бруклинския мултикултурализъм и превръща Атлантик авеню в 2,5-километров базар, на който можеш да вкусиш най-разнообразни храна и да чуеш всякаква музика. В рамките на 5 минути срещаш ар ен би банда в костюми, блуграс музиканти, свирещи на банджо, модерна артрок група и гръцки фолклорен състав с кючекини.

Фестивал на китовете

Къде: Херманус, Южна Африка
Кога: последната седмица на септември
Разположен до най-южния край на Африка, град Херманус осигурява гледка от първия ред към Капския маршрут на китовете. По време на миграционния сезон, хората се тълпят по скалите, за да зърнат застрашения южен кит. Градът се намира над залива Уокър, в който се тъпчат по 70 кита. За да формализира цялата история с наблюдаването на морските бозайници, Херманус създава специален фестивал, посветен на тях и въвежда длъжността викач на китове – човек, който надува рог от кафяви водорасли, за да насочи вниманието на туристите към големите водни обитатели.