"Под прикритие" триумфира във всички седем категории на медийния фестивал в Албена, а "Изборът на критиката" в САЩ отличи "Игра на тронове", "В обувките на Сатаната" и "Теория за Големия взрив"

Наградите "Златна корона" от 19-ото издание на MediaMixx в Албена бяха определени с гласуване онлайн от медийната гилдия и зрителите.

Номинирани бяха всички излъчвани през последната година български сериали: "Революция Z", "Столичани в повече", "Домашен арест", "Къде е Маги?", "Седем часа разлика" и "Фамилията" на Би Ти Ви, "Дървото на живота" на Тв7, "Етажна собственост" на Нова телевизия, "Недадените" и "Под прикритие" на БНТ.

За да приемат отличията в отделните категории (за най-добър сериал, режисура, сценарий, оператор, кастинг, продуктово позициониране и музика), на сцената се качиха програмната директорка на БНТ1 Севда Шишманова, изпълнителният продуцент Иван Дойков, продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев, актьорът Мариан Вълев (в ролята на Росен Куката), търговският директор на БНТ Биляна Лаундс.

"Библията" на четвъртия сезон вече е одобрена и започнаха кастинги, които ще дадат шанс на много хора да станат част от манията "Под прикритие", обяви Шишманова.

Режисьорът на поредицата Виктор Божинов сподели, че за него трите години работа по сериала са силен емоционален момент, още повече че не е творец, който се задържа дълго на едно място. "И екипът, и историята покриха всички възможни световни стандарти, а компромисите с качеството бяха сведени до минимум. Оставил съм част от душата си тук", каза той.

Горд с признанието бе и Димитър Митовски, според когото от изключителна важност е било ясното послание към публиката.

Според доскорошния министър на културата Владимир Пенев "Под прикритие" печели заради съчетанието между сценарий, професионализъм, кастинг на артисти... Много е важно да събереш точните хора и да им дадеш точните роли, защото това е гаранция за успех, коментира актьорът, който изпълнява една от главните роли.

От март 2011 насам сезоните на сериала са продадени и се излъчват на територията на Германия, Китай, Турция, Холандия, Люксембург, Южна Корея, Франция, Андора и цяла Латинска Америка, припомнят от БНТ.

Междувременно в САЩ за трети път бяха раздадени тв наградите "Изборът на критиката" (Critics' Choice TV Awards). В комедийната категория номер 1 е "Теория за Големия взрив", с отличия и за поддържащите актьори Кейли Куоко и Саймън Хелбърг. Луис Си Кей с "Луи" и Джулия Луис-Драйфус от "Вице" пък са най-добрите комици в главна роля.

При драматичните сериали основния приз си поделиха "Игра на тронове" и "В обувките на Сатаната", който донесе поредната актьорска награда на Брайън Кранстън.

Брайън Кранстън (вляво) и Аарън Пол в "В обувките на Сатаната" / Breaking Bad, чиито финални епизоди тръгват зад Океана през август

Татяна Маслани, която изпълнява няколко роли в новия Orphan Black, пребори конкуренцията при най-добрите актриси в драматичен сериал.

За поддържащи роли бяха отличени Моника Потър ("Родители") и Майкъл Къдлиц от "Опасни улици" / Southland, а за най-добра гост-звезда бе определена ветеранката Джейн Фонда в "Нюзрум".