Около 4% от възрастните българи смятат, че няма пред кого да споделят за проблемите си и от кого да очакват помощ

Около 4% са българите, които страдат от усещане за самота и смятат, че няма с кого да споделят личните си проблеми. Това показват данните от проучване на Евростат за възрастното население в ЕС през 2015 г. 

Делът на самотните възрастни хора средно за Европейския съюз е около 6%, като тук се разглеждат хора, които усещат, че няма от кого да потърсят помощ, ако се наложи, показва анализът.

Данните показват, че ако приложим процента на самотните българи спрямо общия брой на населението у нас, излиза че над четвърт милион българи са изпаднали в изолация и самота. 

Виж още: Самотата - модерната болест, която ни убива

Последното преброяване на населението у нас от 2011 г. показва тенденция за увеличаване на домакинствата без деца. Тогава като най-голям се е октроявал делът на едночленните домакинства - около 30%. Двучленните домакинства са били 28%, а домакинствата с едно, две или повече деца, съответно - 20%, 13% и 7%.

При последното преброяване домакинствата у нас са били около 2,8 милиона. Около 73% от домакинствата у нас живеят в градовете, а 27% - в селата. В селата е регистриран и най-висок дял самотно живеещи хора у нас.

Виж още: Самотата убива два пъти повече от затлъстяването

Ситуацията изглежда най-добре в Чехия, Финландия, Словакия и Швеция, където само 2% от населението твърдят, че нямат от кого да потърсят помощ, ако е необходимо. 

Негативните тенденции около самотата на европейците са най-силни в Италия, Франция и Холандия, където е и най-висок делът на хората, които няма с кого да обсъждат личните си проблеми - 12%.

Източник: "Дарик", dnes.dir.bg