Интелектът не е само природна даденост или наследство от родителите.

Ерик Бейкър, автор в сайта на американското списание The Week, цитиран от Мениджър Нюз, смята, че може да направим децата си по-умни

Журналистът, цитирайки редица педагогически, психологически и други научни изследвания и експерименти от САЩ и света, доказва, че интелектът до голяма степен зависи от социокултурната среда, която можем на 100% да избираме и управляваме. 

Ето идеите на Бейкър за поумняване:

1. Като ги запишете на музикални уроци. Множество проучвания, включително на Северозападния университет в Иванстън, Илинойс, показват, че музикалното обучение прави учениците по-успешни в класната стая. То действа "поумняващо" не само на децата, но и на хората от всички възрасти. С него дори могат да се намалят ефектите от остаряването при възрастните хора.

2. Като приемете, че е мит твърдението, че децата, които обичат да спортуват, стават по-глупави. Германско изследване от 2007 г. показва, че хората учат нови думи от чужд език 20% по-бързо след физически упражнения, отколкото преди тях. Една тримесечна програма за физическа активност може да засили кръвообращението в тази част на мозъка, която отговаря за паметта и ученето, с 30%. Ето защо децата, които спортуват редовно, често имат по-силен ум.

3. Като не четете на децата си, а четете с тях. Не допускайте те просто да гледат в картинките на книгата, докато вие им четете от нея.

Вижте още: Подаръци за ума

4. Като им подсигурите тишина и спокойствие, за да се наспиват. Пропускането на 1 час сън нощем може да превърне мозъка на шестокласник в ум на четвъртокласник. Има връзка между оценките в училище и средната доза сън.

5. Като ги научите на самодисциплина, защото IQ-то няма особена стойност без нея. Самодициплината определя кой ще бъде успешен в живота. Потвърждават го редица автори на книги и научни изследвания от поведенческата психология.

6. Като осъзнаете, че ученето не е пасивен, а активен процес, който се случва докато те вършат нещо. "Мозъкът ни се развива, учейки, но когато правим нещата на практика, не като само чуваме за тях. Ето защо за много деца е далеч по-добре да прекарват две трети от времето си за обучение като се изпитват, вместо като поглъщат информацията. Това е правилото на двете трети. Ако искате, да кажем, да запомните една страница, е по-добре да прекарате 30% от времето си като я четете и 70% - като се изпитвате какво сте разбрали", пише Дан Койл в "Кодът на таланта" (The Talent Code). 

Вижте още: Какво ни дава 4-часовото тяло?

7. Като ги поощрявате с нещо сладко за ядене в правилните моменти. Някои автори посочват, че кофеинът и газираното може да бъдат полезни за когнитивното представяне и да повишат ефективността на системата за отделяне на внимание на мозъка. Сладкото и напитките с кофеин не винаги са вредни за децата - те могат да бъдат и много полезни, смятат наблюдатели. 

8. Като разберете, че щастливите деца са успешни деца. Каква е първата стъпка да направим децата си щастливи? Като бъдем по-щастливи родители.

9. Като им подсигурите живот в хубав квартал, добро училище. Групата от връстници, с която израстват, има голямо значение. Обикновено мислим само за натиска, който връстниците оказват върху децата ни. Често забравяме обаче положителния ефект, който обкръжението им може да има. Един от най-лесните начини студентът в университет да си подсигури по-добро представяне на изпитите в бъдеще е като си намери умен съквартирант.

10. Като вярвате в тях. Има разлика, когато вярваме, че детето ни е по-умно от средностатистическите деца. Експеримент на Розентал и Лионор Джейкъбсън в САЩ доказва този факт още през далечната 1968 г. Изследователите казали на учители в начално училище, че в класовете им има определени ученици, които са "академични звезди". Всъщност тези деца били подбрани съвсем случайно. Това променило отношението на преподавателите и в края на учебната година същите тези деца отчели средно 22 IQ точки повече, докато почти всички останали натрупвайки около 10 точки.

Вижте още: Храни за повече продуктивност

Бележка за финал: Интелигентността не е всичко. Без морал, истински умните хора могат да бъдат много страшни!