Православната традиция повелява на Велики четвъртък да се боядисват яйцата.

Велики четвъртък е една от най-важните дати в християнския календар. Той е четвъртият ден от Страстната седмица, през който се случват три от най-значимите събития от Страстите Христови – Тайната вечеря, молитвата на Исус в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и предателството на Юда.

Тайната вечеря е последната вечер на Исус с апостолите преди разпятието му. Именно на нея той разкрива смъртта си и че ще бъде предаден от един от апостолите. 

След вечерята Исус се отправя в Гетсиманската градина, където произнася молитва. По време на молитвата идват римските войници. Измежду апостолите излязъл напред Юда, който целунал учителя си по бузата. По този начин войниците разпознали Исус и го задържали. Смята се, че Юда е "продал" учителя си за кесия със злато.

Виж още: Страстната седмица (инфографика)

На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата. В миналото това колко яйца ще се боядисат, се е определяло от броя на членовете на семейството. Обикновено се приготвяли по 30-40 яйца, а в богаташките къщи техният брой стигал до 200-300. Традицията повелява с боядисването на яйцата да се заеме най-старата жена в семейството.

Първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръст на челото на децата за здраве и се оставя да стои пред иконата през цялата година, като при следващото боядисване то се счупва, за да се види жълтъка. Ако е цял, значи ще има щастие и здраве в къщата, ако се е разпаднал – ще има ядове през годината.

Виж още: Съвети за боядисване на яйца

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава до след полунощ.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Източник: Bulevard.bg