Бившият лидер на ДПС - "романтичен сапьор, стъпил на руска мина" и това му коствало поста

Лютви Местан остава в политиката. Това стана ясно от пресконференцията на вече бившия лидер на ДПС във връзка с изгонването му от партията.

Освен Местан на пресконференцията присъстваха още и съпругата му Ширин, както и депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и проф. Мариана Георгиева, също и бившият дългогодишен шеф на ДПС Кърджали Бахри Юмер.

"Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам политиките си, защото в България има нужда от ясно национал-демократично либерално направление. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще има подкрепата ми. Оставам в политиката. Мога да бъда изключен от партията, но не и от идеите си", заяви Местан. 

Той не отговори пряко на въпроса дали ще прави собствена партия, а заяви, че тепърва ще се реши в какви точно форми ще се случи оставането му в политиката.

Виж още: Групата на ДПС остава с четирима депутати по-малко

"Мога да говоря, мога и да мълча. Мога да нося и на бой, без да бъда сломен", каза Лютви Местан и допълни, че за 12 дни е бил подложен на тежки атаки от "медийни бухалки стовари тупалки" върху него.

Бившият лидер на ДПС сподели, че в последните дни е чувал за себе си определения като "ислямист", "женкар", "предател на националните интереси".

"Тази война беше подета не заради друго, а заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС, се опитвах да спася партията от образа на проруска олигархична партия и д я разполоа в полето на евроатлантическите идеи", каза още той.

Като свои "грехове", които са подкопали позицията му в партията Местан изреди: решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски" след евроизборите през 2014, както и позицията за украинската криза. Сред "греховете" според него е и възстановяване на диалога с Анкара - "смятам това за един от най-знаковите пробиви на партията за този перио".

"Много хора приемат Турция като някогашния османски владетел. В нашите очи Турция е стратегически партньор, от който България може да извлече ползи", каза още той.

"Пътят на ДПС минава през дясното, не само заради състоянието на лявото. Управление с дясното би значело признание за качественото израстване на ДПС и освобождаване от митологемите, които ни натъкват в ъгъла на една проруска партия", допълни бившият лидер на ДПС.

"Без да съм наивник, съм играл ролята на наивен, романтичен сапьор. Преди Коледа стъпих на "руска мина" и знаете какво се случи - безпрецедентна епитетна война, охулване", допълни той.

Местан обясни, че не сърди на хората от ДПС, но не иска да е на тяхно място. "Човек не трябва да губи достойнството си", подчерта той.

Виж още: Коментари и прогнози след лидерската смяна в ДПС​

"Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа среда не е аргумент обществото да се зареди с песимизъм за адекватността им, а точно обратното – това е аргумент за укрепването на евроатлантизма", каза Местан.

За турското посолство и срещите с Ердоган и Давутоглу

Той обясни, че е имал една среща с турския президент Реджеп Ердоган - през 2014 г - и тя е публично известна. Срещата е била след като Ердоган беше избран за президент. Също публично известни са и срещите с Давугоглу.

"Моят проблем не бе следващият ден, моят проблем бе същата нощ. Нямаше как да се придвижа до турското посолство или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения? Отговорът ми е категорично да. И не искам никой да изпада в моето положение. Обадих се в посолството на Турция да ми изпратят кола, с която да се предвижа до там. Използвах времето си там, за да си осигуря частната си сигурност и тази на семейството ми. Наложи ми се да спя ден - два при приятели. Имената няма да ги кажа, за да не им създавам проблеми", каза още Местан.

"На 22-ри посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня - вторник 22 декември. Аз в Кърджали казах, че не ми е поискана официално оставката. Тя ми бе поискана ултимативно, противоуставно и чрез посредник", допълни още той.

Аз питам, как е възможно изтичането на ултимативната възможност да съвпада по време с решението да ми бъде свалена охраната, при положение, че 2 години съм един от най-пазените хора”, коментира Местан. 

"На вас оставам отговора на въпроса дали съвпадението е случайно и какво означава това. Не ми остана друга възможност, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев, той не знаеше", уточни Местан. 

По думите му, държавния глава се е ангажирал да даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи.