Как си представяш 12 години да не получиш и да не изхарчиш нито лев?

За последните 12 години американецът Даниел Суело не е изкарал и един долар. Той също така не е получавал пари и същевременно- не е харчил и цент. Защото той е човекът, който отказа парите...

През 2000 г. Даниел Суело взема решението да заживее без пукнат цент и се настанява в пещера в щата Юта. Освен че няма пари в себе си, мъжът оставя на цивилизацията личните си документи, шофьорската книжка и дори името си... Някога с фамилия Шелбергер, днес той носи името Суело, което на испански значи земя, пише profit.bg.

Суело живее от риболов, от изхвърлена на боклука или донесена от приятели храна, понякога от лов. „Живея без един цент от 2000 година“, разказва той в сайта си в интернет. „Не приемам пари или размяна, не използвам талони за храна, нито правителствени помощи“, обяснява той на интернет- потребителите, задаващи му въпроси като „Смятате ли,че парите са измислени от дявола?“; „Искам да живея без пари, но какво ще стане, ако имам жена и семейство?“; „Как си набавяте очила и зъболекарски услуги?“; „Екстремист ли сте?“ и „Защо тормозите хората?“.

Суело обяснява, че се е отказал дори от бартера, защото не желае да разменя „с други индивиди от този свят“ и вместо това предпочита да има отношения с " Вселената, Бог и ако щете, с дивите животни“.

По следите на човека, който отказа парите, Daily Mail съобщава, че той произхожда от религиозно семейство и се отнася към вярата си изключително сериозно. Така Суело стига до заключението, че парите и конфликтите, които те създават, не са нито добри, нито християнски. Той води блог от публичната библиотека в града от 2006 г., а през март 2012 г. стана герой на книгата The Man Who Quit Money.

Неговият биограф Марк Съндийн разказва, че когато през 2000 г. 39-годишният тогава Суело решава да промени радикално начина си на живот, „той не е нито психичноболен, нито дрогиран“. „Той произхожда от добро семейство и е завършил университет“, разказва Съндийн: „Той не очаква един ден всички да живеят в пещери, но се надява, че някога парите ще загубят стойност“.

Надежда, която получи известно ехо с финансовата криза.