Паралелно с президентските избори в САЩ се проведоха и щатски референдуми по темите с легализирането на марихуаната и въвеждане/отменяне на смъртното наказание

На изборите в САЩ американците не определяха само своя президент. Паралелно с това в някои щати се определяха два важни въпроса - дали марихуаната да бъде напълно легална и дали трябва да бъде върнато смъртното наказание. 

Легализиране на марихуаната за медицински цели (и не само)

Допитване за легализиране на марихуаната за лични цели бе направено в пет щата - Калифорния, Масачузетс и Невада, Мейн и Аризона, като в първите четири гласоподавателите решиха да приемат свободната продажба на канабис, а само в Аризона идеята бе отхвърлена. Там обаче марихуаната е позволена за медицински цели. 

Четири щата гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба. 3 от тези щати гласуваха "за" - Арканзас, Флорида и Северна Дакота. В Монтана също процентът "за" води, като там се очаква мерките за медицинската употреба да бъдат вече по-свободни.

Резултатите от референдума показват една вече ясно очертаваща се тенденция - в САЩ идеята  е не само заразна, а и крайно печеливша. Само за миналата година в Колорадо, които легализираха тревата през 2012 г., от данъци спечелиха .

Редица западни медии определят резултите от тези допитвания като "най-голямата победа на реформата за марихуаната от години". Това потвърждава тенденцията за разрастване на идеята за употреба на марихуана за лични цели като разумна политика. Обичайният пример в случая е щатът Колорадо, където тревата е легална от 2012 г. насам, а щатът е спечелил над 140 млн. долара само от данъци. 

"За" смъртното наказание

Наред с марихуаната обаче, американците решаваха и за връщане на смъртното наказание. В Калифорния, Оклахома и Небраска гласоподавателите бяха питани дали желаят смъртното наказание да бъде върнато в наказателната им система. 

В Калифорния гласоподавателите отхвърлиха предложение за премахване на екзекуциите в щата и замяна на смъртното наказание с максимална присъда доживотен затвор, а в Оклахома поискаха затягане на законодателството за него. Избирателите в Небраска гласуваха за възстановяване на екзекуциите, като одобриха отмяната на закон от 2015 г. за премахването им.

В страната има над 2900 души, които очакват да бъдат изпълнени смъртните им присъди.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" страната е на пето място в света по брой на екзекуции, изпълнени през 2015 г., а преди нея са Саудитска Арабия, Пакистан, Иран и Китай.

Източник: Си Би Си, Би Би Си