Схема за изнудване в социалните мрежи става все по-популярна и засяга дори хора в системата на МВР

Магистрати и полицаи са станали жертва на сексуални изнудвания в интернет в последните месеци. Това е съобщил пред БНР шефът на сектора в ГДБОП за борба с трансграничната престъпност Явор Колев.

Ставало дума за изнудване след запознаване в социалните мрежи. Жертвите са предимно мъже, подведени към запознанство с атрактивни дами.

"Хора, притежаващи профили в интернет, получават покани за приятелство от приятни млади дами, чужденки обикновено, и започва в месинджъра един разговор, в който тя споделя, че е сама, че е самотнa, че в момента е в леглото гола и очаква да се видим по камера... Разбира се, тя започва да иска от отсрещната страна извършване на определени сексуални действия. Всичко това се записва и се създава един клип, който впоследствие се показва в месинджър на жертвата и се иска от него сума от 3 до 5000 евро", обяснил Колев.

Освен магистрати, сред жертвите на такива измами са полицаи, студенти и научни работници. С подобна престъпна дейност се занимават международни групи от Африка и от бившите съветски републики.

Колев обяснил, че хората трябва да са внимателни и да не приемат покани за приятелство в социалните мрежи от профили, за които лесно може да се предвиди, че са фалшиви. Те могат да бъдат разпознати по това, че имат само една или няколко предизвикателни снимки и малко приятели.

Друг белег за предстоящо изнудване след подобна комуникация в интернет е, че разговорите от отсрещната страна се водят на развален български, защото се ползва преводач на "Гугъл", допълнил Колев.

Източник: БНР