Противоепидемичните мерки да продължат да действат и след 21 декември, предложиха здравният министър и Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 на съвещание при премиера Бойко Борисов. Има обаче и изключения

Действащите противоепидемични мерки, въведени от 27 ноември до 21 декември, продължават до края на януари. Предложението бе на здравния министър проф. Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб (НОЩ), които споделиха вижданията си на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, а след това ги огласиха на редовния седмичен брифинг.

Изключение се прави само за учениците от първи до четвърти клас, които се връщат в класните стаи от 4 януари, след новогодишните празници, а също и за детските градини и яслите.

От щаба са съгласни и от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите (които не са затваряни, а работят при капацитет от 30% и през седалка).

От 22 декември пък могат да заработят местата за хранене в хотелите, при условие за заетост до 50% заетост и само за техните гости, с въведен вечерен час до 22 ч.

Предвид заболеваемостта към момента не може да има по-голямо разхлабване на ограниченията, категоричен беше председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. Че това е немислимо поради продължаващия силен натиск върху здравната система беше и мнението на здравния министър, който уточни:

"Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г., като следващото им преразглеждане, отнасящо се за периода след 1 февруари, да бъде на 21 януари."

"Направеното предложение за удължаването на мерките е много балансирано - така ще укрепим крехката тенденция към намаляване на случаите на COVID-19, а след празниците ще обсъдим възможност да смекчим допълнително мерките“, коментира, от своя страна, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Още миналата седмица премиерът изиска от здравните експерти в борбата с COVID-19 да подготвят доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с новия коронавирус, припомнят от правителствената пресслужба.

"Обществото очаква от нас в следващите дни да бъде информирано, и то своевременно, какво възнамеряваме да правим на базата - и то единствено и само - на медицинската експертиза: според броя на заразените, на оздравелите и др.", заяви Борисов в началото на съвещанието.

Здравният министър му докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души. И още: "Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 хил. души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 хил. души."

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в ЕС, продължава да държи 10-11 позиция, а по показателя "смъртност" остава на първо място.

2743 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас на 15 декември от направени 7737 PCR теста, сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области според настоящия им адрес:

София-град – 325;
Варна – 279;
Пловдив – 264;
Бургас – 247;
Стара Загора – 136;
Плевен – 132;
Русе – 129;
Сливен – 115;
Благоевград – 106;
София-област – 93;
Велико Търново – 86;
Габрово – 78;
Враца – 70;
Пазарджик – 69;
Шумен – 67;
Ямбол - 66;
Перник – 58;
Добрич – 53;
Кюстендил – 51;
Разград – 50;
Ловеч – 47;
Силистра – 43;
Монтана – 36;
Кърджали и Хасково – по 34;
Видин – 32;
Смолян – 22;
Търговище – 21.

Общо 184 287 случая на COVID-19 са потвърдени у нас към момента, като 90347 от тях са активни, 6997 са настанени в болница, а 582-ма се лекуват в интензивни отделения или клиники.

От началото на епидемията новият коронавирус е заразил 8059 български медици, като 140 от тях са се присъединили към статистиката през последното денонощие: 31 лекари, 51 медицински сестри, 35  санитари, двама фелдшери и 21, спадащи към друг медицински персонал.

Починалите с потвърден COVID-19 вече са 6005, като само за изминалите 24 часа новите смъртни случаи са 167.

Премиерът Борисов напомни, че при взимането на решения винаги се е облягал на становището на експертите, а на фона на затегнатите мерки в Европа и света страната ни продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

Виж още: Германия влиза в нов локдаун до 10 януари. Но нека не се залъгваме

При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват, заяви той.

По думите му удължаването на мерките до 31 януари 2021 г. изисква държавата да осигури нови 250 млн. лева, с които да се компенсират временно затворените бизнеси или онези, чиято дейност е ограничена.

"Трябва да преминем през тези дни. Пандемията е непредсказуема, затова - колкото може да се пазим с дисциплина, дистанция, дезинфекция", призова отново Борисов. Той изисква всекидневно да се прилага строг контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки, а на нарушителите да се налагат санкции.