Нови 140 км магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас пускаме през 2015 г.

Изцяло завършена магистрала "Марица", както и завършени участъци на магистрала "Струма" до края на годината, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на Би Ти Ви

Нови пътища

Регионалният министър Павлова показа интерактивно участъците, които ще се строят приоритетно през 2015 г. и ще бъдат завършени. 

Това са магистрала "Марица", лот 4 на АМ "Струма", както и пътен възел "Белокопитово" на АМ "Хемус". 

До края на следващата година ще бъдат завършени също обходният път на Монтана и Западната дъга на София. 

Ще бъдат завършени и всички пътища, които се рехабилитират по програма "Транзитни пътища" V. Те са с обща дължина 300 км. За целта от бюджета ще бъдат отпуснати 100 млн.лв. 

Проекти

Проектите София-Калотина и София-Видин, Велико Търново-Русе са ни изключително важни, но все още нямаме финансиране, посочи Павлова. 

"Планираме въвеждането на тол система за допълнително финансиране на тези пътища. Вместо винетки от 2017 г. ще се заплаща такса. Камионите, които се движат най-много и рушат най-много, ще плащат такси - това е справедливо", допълни тя. 

Eлектронни табла по пътищата

Регионалният министър отбеляза с радост, че шофьорите вече са започнали да се вслушват в съветите на АПИ и по този начин е била предотвратено образуването на тапи в края на почивните дни. 

Разработваме специално приложение за таблети, което да показва къде по пътищата има ремонти за улеснение на шофьорите, разказа Павлова и добави:

"Правим автоматизирано преброяване на колите по пътищата. Ще имаме електронни табла, за да получаваме актуална информация за състоянието на пътя, пътни инциденти и др."

Южен поток

Изграждането на "Южен поток" по акваторията на Черно море продължава, но не на българска територия, каза още Павлова. 

"Изпратили сме запитване дали ще получим обезщетение за работата по морското ни дъно. Все още нямаме отговор, но когато получим такъв, ще ви уведомя", обеща министърът. 

Санирането на жилища

За санирането до момента са осигурени 1 млрд лева. Това ни позволява през 2015 г. с тези средства ще започнем от най-спешните високи панелни блокове, поясни Павлова. 

Това е националната програма за санирането, която беше заложена и в предизборната ни платформа. Блокът трябва да има минимум 36 апартамента. 

Блоковете с по-малко апартаменти също ще могат да бъдат санирани, но от друг фонд. Опитваме се да създадем солидарен модел, който да даде възможност на всички нуждаещи се, обясни още Павлова. 

Тя увери, че през настоящата 2015 г. ще бъдат завършени 100 сгради, като се разчита много и на помощта на кметовете.

Трябва да има официално събрание на етажната собственост, да се регистрира сдружение, което да предостави пълномощие на общината, след което да започне санирането. 

Енергиен одит ще бъде направен на всяка сграда, а строителните материали ще бъдат проверявани за качество, гарантира Павлова, но призна, че няма да е лесно.