Абу Бакр ал-Багдади подкани бойците си да удържат позициите си в битката за Мосул

Лидерът "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади обяви, че е уверен в победата в битката за Мосул, последната крепост на терористите в Ирак, и призова да се атакува Турция. Това е първото изказване на ал-Багдади в последната година - 32 минутен запис, обръщение към 5000 войници, които са в града.

"Не отстъпвайте... да държиш позицията си с чест е хиляди пъти по-лесно от това да се оттеглиш със срам", призовава той.

"Днес Турция навлезе в обсега на действията ви и е цел на вашия джихад. Нахлувайте в нея и превърнете тяхната сигурност в страх. Нека се развихри пламъкът на вашия гняв", призова Багдади. 

Това заяви лидерът на "Ислямска държава" в първото си обръщение към бойците си след началото на операцията за освобождаване на Мосул - последният голям град под контрола на групировката в Ирак.

В дългият близо половин час запис на Абу Бакр ал Багдади той заявява, че "тази битка и тоталната война, великият джихад, който държавата на исляма води днес, само усилват вярата ни. Ако е рекъл Господ, това ще предшества победата ни", добавя той в първото съобщение от декември 2015г. насам.

Ибрахим ал Самаррай, както е рожденото име на лидера на групировката, призовава още самоубици "да превърнат нощите в дни, да сеят хаос в земите на нашествениците и кръвта да тече като реки".

За Садитска Арабия Багдади каза, че трябва срещу нея да следват атака след атака, насочени срещу силите за сигурност, правителствените служители, членове на кралската фамилия и медиите, заради това, че "взеха страната на държавите на неверниците във войната срещу исляма и сунитите в Ирак и Сирия".

За актуална информация относно военните действия край Мосул и битката срещу "Ислямска държава" като цяло следете журнала за бушуващите в момента военни конфликти De Re Militari.

Източник: в. "Сега"