На финалната права останаха четири кандидатури: Варна, Велико Търново, Пловдив и София (заедно с Югозападния регион)

Този петък, 5 септември, от 17 ч. БНТ1 излъчва на живо от Министерството на културата избора на български град за европейска столица на културата през 2019 г. Водещи на извънредното предаване са тандемът от сутрешния блок "Денят започва... с култура" Анна Ангелова и Даниел Ненчев.

С коментари по темата в студиото им гостуват Деяна Данаилова - началник отдел "Международна дейност" в културното ведомство, главният редактор на портала Култура.бг Тони Николов и директорката на Обсерваторията по икономика на културата Диана Андреева.

Церемонията е насрочена за 17,30 ч. в галерия "Средец" на бул. "Ал. Стамболийски" 17, където председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви кой българския град е номиниран за Европейска столица на културата 2019.

13 изявени международни и български експерти в областта на културата и управлението на големи културни проекти влизат в експертното жури. Според правилата седем от тях са избрани от европейските институции, а останалите шестима са българи: Георги Тошев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Камелия Николова, доц. д-р Людмил Вагалински, Мария Кашукеева и доц. д-р Светлана Христова.

Според процедурата журито изготвя доклад относно всички кандидатури и препоръчва само един град за Европейска столица на културата 2019.

При оценяването на предложената културна програма се взима предвид дали тя привлича гражданското участие и чуждестранните туристи, както и дали стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да насърчава дългосрочно културното и социално развитие на града домакин.

На 29 август арбитрите посетиха София (Sofia2019.bg), на 30 август бяха в Пловдив (Plovdiv2019.eu), на 1 септември - във Варна (Varna2019.bg), а на 2 септември във Велико Търново (VT2019.eu).

На редовното заседание на Съвета на ЕС през май догодина министрите на културата ще вземат окончателното решение за определяне на българския град, който да носи титлата Европейска столица на културата през 2019 г. 

Инициативата възниква още през 1980 г., а нейни автори са известната актриса и певица Мелина Меркури, тогава министър на културата на Гърция, и френският й колега Жак Ланг.
Първоначално званието било присъждано на европейски културни центрове с вековни традиции като Атина, Париж, Флоренция и Берлин, но концепцията се променя с избирането на Глазгоу през 1990 г., а "обикновени" градове като Лил и Ротердам продължават тази тенденция.

От 1990 г. се организира и паралелният Европейски месец на културата, ориентиран главно към страните от Централна и Източна Европа, като през 1999 г. от тази възможност се възползва Пловдив.

След разширяването на ЕС през 2004 и 2007 г. европейска столица на културата стават едновременно два града - по един от стара и нова държава членка. Сега страната ни е "в комплект" с Италия, а според предложения график през 2033 г. ни предстои съвместно домакинство с Дания.