Служител на германското МВР е взел подкуп за закупуването на 120 бронирани джипа на обща стойност 46 млн. евро

Сериозен корупционен скандал със закупуване на бронирани автомобили тресе Федералното министерство на вътрешните работи, пише "Клуб Z".

Става въпрос за закупуването на 120 бронирани автомобила на обща стойност 46 млн. евро за нуждите на правителството, спецслужбите и герамнски висши дипломати в конфликти държави.

Подкуп за бронирани лимузини

В аферата е замесен висш служител на вътрешното министерство, срещу когото вече се води следствие. Подозрението е, че срещу солиден подкуп чиновникът е направил поръчката при специализирана фирма за брониране на лимузини с централа в Ройтлинген, федерална провинция Баден-Вюртемберг, пише немското сп. "Фокус, позовавайки се на източник от прокуратурата.

Повдигнати са били и обвинения в корупция срещу изпълнителния директор на фирмата, както и срещу двама собственици на фирми доставчици.

Закупените бронирани автомобили трябвало да послужат за допълнителна специална защита за членове на правителството, за използване при посрещането на чужди държавни и правителствени ръководители и за германските дипломати, работещи в рискови държави, като Ирак и Афганистан. Такива коли се използват и от командосите от спецподелението GSG 9, които са специално обучени за борба с терористи.

Немското МВР е дало между 300 хил. и 500 хил. евро бройката. Прокурорката Фолкхаузен обаче отказала да съобщи колко точно е бил размерът на подкупа.

Опитен служител на Федералната криминална служба и член на екипа, гарантиращ сигурност на висши политици и високопоставени чужди гости, коментира ситуацията, като изразява възмущението си от корупционния скандал.

"Би било ужасно, ако заради плащане на подкупи получим автомобили, които са с по-лошо качество от тези на конкуренцията."

От федералното министерство на вътрешните работи, начело на което е християндемократът Томас де Мезиер засега отказват всякакъв коментар.

И в България скандали с джипове

Междувременно в България преди дни се разкри подобна афера с джипове. Съученик на земеделската министърка Десислава Танева е спечелил всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. 

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. "конкурси" вече са приключили. Във всички печели фирмата "Кале Ауто" - представител на Тойота в родния град на агроминистърката - Сливен. Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев - съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство.

В два от трите "конкурса" сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 хил. лв. без ДДС (198 хил. лв. с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 хил. лв. без ДДС (192 хил. лв. с ДДС).

Ситуацията провокира много съмнения относно прозрачността на обществените поръчки.

Източник: "Клуб Z", сп. "Фокус", OFFnews