Конституционният съд на България се продава на търг в онлайн аукциона eBay. До момента за институцията има над 100 наддавания и цената достига 250 000 долара, като продължава да се повишава.

Наддавания могат да се правят до 4 ноември.

Обявата е пусната днес от потребител nullcx, като началната цена е била 1000,99 щатски долара. Конституционният съд е описан като неработещ или на части, което според правилата на eBay означава, че стоката не функционира правилно или не е в пълна изправност.

В описанието пък четем, че желаещите наддават за "най-добрия "Конституционен съд" в България. "Продуктът" може да ви служи много добре, ако сте член на мафията, важна клечка, корумпиран член на парламентарна група, Делян Пеевски, бивш служител на Държавна сигурност в България (преди 1989 г.), станал сте медиен магнат, преди да навършите 30 г., или искате да бъдете недосегаем".

В обявата пише още, че "Конституционният съд няма да послужи на честни, работещи хора и на такива, които просто търсят справедливост". Като бележка към "продукта" е отбелязано, че той върви в комплект с конституционните съдии, като са посочени и техните имена със служебните им телефони.

Потребителят, качил обявата в сайта, няма други продукти за продан. Предполага се, че е привърженик на антиправителствените протести и не одобрява решението на Конституционния съд Делян Пеевски да бъде възстановен като депутат. 

До съдебния спор се стигна, след като Пеевски беше избран за шеф на ДАНС, но в Парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат, което в края на пролетта разгневи хиляди българи и даде начало на протестните движения #ДАНСwithme

В края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.

Преди седмица пък студенти също се включиха в протестните действия, окупирайки 272 аудитория на СУ "Св. Климент Охридски" в протест срещу проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. Окупацията продължава и днес и се разпространи и в други университети.