Колко души са емигрирали от европейските държави и каква е нетната миграция в различните страни

Един от най-силните мотиви в кампанията за Brexit бяха имигрантите, които редовно идват във Великобритания, а вотът за напускане беше глас за напускането и на имигрантите. Но там никой не спомена, че общо 4,9 млн. британци живеят извън пределите на страната си, поставяйки я на първо място в Европа по брой граждани, които живеят в чужбина, сочат данни на ООН, цитирани от Metrocosm.

Обикновено когато се говори за гражданин на развита страна, който живее другаде, той не се нарича имигрант, а просто чужденец. Защо? Защото под имигранти се разбира "хора, които идват от бедна страна и търсят по-добър живот". Идващите от богати страни се възприемат като чужденци, които просто работят другаде, коментира предприемачът Макс Галка, публикувал в Metrocosm данните. 

Според данните на второ място след Великобритания се нарежда Полша с 4,4 милиона души, на трето - Германия с 4 млн. Статистиката показва, че общо 1,1 милиона българи живеят зад граница, 3,4 млн. пък са румънците, които живеят извън родината си.

Ако разгледаме данните за нетната миграция (идващите в дадена страна минус напускащите) за всяка държава в ЕС между 2010 и 2015 г., ще видим, че във Великобритания тя е 661 915 души. На второ място се нарежда Франция с 594 785 души, а на трето е Германия - 462 546, като в трите страни пристигащите са повече от напускащите.

Виж още: Къде в ЕС имигрантите се интегрират най-успешно

Държавите, в които броят на напускащите е по-голям от броят на идващите, са Ирландия, Полша, Чехия, Италия, Испания, Португалия, Румъния, България, като за страната ни размерът на нетната миграция за цитирания период е -55 692 души.

Междувременно проучване на IPSOS показва, че в богатите европейски държави съществува огромна дезинформация относно броя на имигрантите, които живеят в страната им. На зададен въпрос "Според вас какъв процент от населението са имигранти?" - гражданите на някои страни вярват, че те са в пъти повече, отколкото те наистина са. 

Vazpriyatiyata na bogatite darzhavi za broya na imigrantite v stranata im

Така например в Полша хората мислят, че страната им е приютила 4,5 пъти повече имигранти, отколкото всъщност е реалната им бройка. В Унгария хората увеличават броя на имигрантите в представите си с 3 пъти, в Италия - 2,9 пъти, в Белгия - 2,4 пъти, в Германия и Франция - 2,2 пъти, а във Великобритания - 1,9 пъти. 

Едно от големите притеснения на хората е рискът от тероризъм на ислямски екстремисти. Но и тук европейското население бърка - мюсюлманите в развитите страни също не са толкова, колкото хората мислят, че са. Например германците вярват, че мюсюлманското население е 3,2 пъти повече, отколкото наистина е, а според Унгарците в страната им живеят 70 пъти повече мюсюлмани, отколкото всъщност има.

Ако аргументът "твърде много имигранти" е причината за вземането на важни решения, трябва да можем да отговорим на въпроса "колко са имигрантите", пише авторът. И преди да предприемаме мерки да спрем имиграцията, трябва да бъдем достатъчно смели да признаем, че наши съграждани също живеят в чужбина като имигранти и се възползват от имиграционните политики в другите страни, заключава той.

Източник: metrocosm.com, OFFnews