Това, което се смята за нормален бакшиш в България, не е съвсем същото в други страни.

Вижте различията между държавите по отношение на това какъв процент от сметката трябва да оставите в израз на благодарност към персонала, събрани от profit.bg

Египет 

В Египет и в други държави от Северна Африка правилото е да оставите 15% от сметката в ресторант. На чистачите и портиерите в хотела пък трябва да оставите по едно евро. 

Китай 

В Китай оставянето на бакшиш не е традиция, на някои места дори може да бъде прието като неуважение. В туристическите центрове обслужващият персонал се радва на около десет процента бакшиш, чистачите в хотелските стаи на около 2-3 юана (което се равнява на около 50 стотинки), а екскурзоводите – на около долар. 

Франция 

Le pourboire, както е наричан бакшишът на френски, трябва да бъде оставен на масата, след като платите сметката. Очаква се да оставите между 10 и 15 процента. В хотелите не очакват бакшиш, а таксиметровите шофьори получават около десет процента от цената на пътуването.

Гърция 

В гръцките ресторанти се оставят около десет процента. В таверната едно евро е достатъчно. Цената в таксито трябва да се закръгли до горната цифра. 

Великобритания и Ирландия 

В ресторантите се оставят 15%. В Ирландия са достатъчни десет. Те са пресметнати в сметката като "такса за обслужване". В кръчмите можете да почерпите бармана с питие, вместо да му оставите бакшиш. 

Италия 

Оставянето на бакшиш в Италия не е задължително. Затова често може да срещнете така наречената такса coperto на сметката. Който е много доволен, може да остави няколко монети на масата. Еспресо баровете имат малка табела или касичка, в която може да оставите бакшиш.

Япония 

Както в Китай, оставянето на бакшиш в Япония не е традиция и на места с по-малко международни туристи може да се счете като обида. За доброто обслужване се благодари с подарък, а в големите хотели – с един до два долара. 

Австрия и Германия 

В Германия и Австрия е прието да се оставя между пет и десет процента бакшиш. Чистачите в хотелите получават две евро на ден, а портиерите – едно евро. Парите трябва да дадете лично на заминаване. 

Португалия и Испания 

Оставяне на монети от два и пет цента се счита за изключително невъзпитано в Португалия и Испания. В ресторантите на масата се оставят едри монети и банкноти, равняващи се на между 10 и 15 процента от сметката. 

Скандинавия 

В Северна Европа обслужването в ресторанти и хотели е включено в сметката. Затова самите сметки са доста по-високи. Ако сте много доволни от обслужването, може да оставите допълнителни пет процента. 

Тайланд 

Тайландците са свикнали със западната практика. Оставят се десет процента, като ако сте оставили по-малко от десет бата (равняващи се на около 50 стотинки), се счита за изключително грубо. 

Турция 

Да не оставиш бакшиш в Турция се смята за грубо (дори самата дума е тяхна). В ресторанта се оставят десет процента, а в други случаи може да предложите цигара. В таксито се закръгля, а за прислужниците и портиерите в хотела са достатъчни 50 цента. 

САЩ и Канада 

Тъй като заплатите са много ниски като цяло, да оставите бакшиш в САЩ и Канада е задължително. 15 до 20% е приемливо да оставите в ресторант. Дори таксиметровите шофьори получават по 15% бакшиш, а чистачите и портиерите в хотелите – по 1 канадски или 2 щатски долара.