Правителството иска да наложи и контрол върху публикуването на политически новини

Въпреки силното икономическо и социално развитие от последните години, Китай си остава тоталитарна държава. Правителството въведе в сила нов ход за ограничаването и контрола над интернет потреблението на своята територия.

Нов закон задължава всички интернет потребители в Китай да използват истинските си имена в чатовете, пише HiComm. Основният дразнител за властите, който провокира тази мярка, е изключително популярната в Китай платформа WeChat.

Друга стъпка на китайските власти в овладяването и опитомяването на интернет е контрол върху публикуването на политически новини. Те настояват потребителите да не споделят политически новини без разширението на правителството, за да не се стимулират размирици и протести.

Виж още: Китай премахва 6 млн. автомобила

Според аонимен служител на WeChat, цитиран от "Ню Йорк Таймс", компанията е принудена "да задоволява правителството и да му помага да се чувства незастрашено".

Междувременно държавната администрация на Китай спря да използва чуждестранни антивирусни програми. Причината са съображения за сигурност, като управляващите се притесняват от шпионаж.

Виж още: Китайски кич в мегаразмери