Цената на рублата с лек ръст спрямо долара

Двама китайски министри са предложили на руския президент Владимир Путин подкрепа за проблема със спада на цената на рублата, пише "Блумбърг".

Помощ от Китай

Ако е необходимо, Китай ще предостави съответната помощ, заяви министърът на външните работи на Китай Ван, добавяйки, че е убеден, че Русия разполага с необходимите възможности и мъдрост, за да се справи с икономическите си затруднения.

Паралелно с това министърът на търговията на Китай Гао Хучен заяви, че разширяването на валутния обмен между двете държави и използването на китайския юан за двустранна търговия биха оказали най-голяма подкрепа за Русия.

Русия е опит за задържане на повърхността

Междувременно Централната банка на Русия (ЦБР) обяви, че е сложила под специално наблюдение банката "Тръст", в която ще се налеят 30 млрд. рубли (430 милиона евро), за да се избегне нейният фалит. Тя е 29-ата банка в Русия по активи и 15-ата по размера на частните депозити. По време на извънредно заседание управителите на централната банка са одобрили план за спасяването на финансовата институция, който включва също поставянето й под специален административен режим и активното търсене на нови инвеститори.

Виж още: ЕС налага нови санкции върху Русия

Положителни новини за Русия

В същото време курсът на долара спрямо рублата на Московската борса вчера се понижи и стигна до 55 рубли. Еврото поевтиня спрямо рублата до 67 рубли. Водещият индекс ММВБ (MICEX) на московската фондова борса се повиши с 1,1% до 1465,22 пункта. Стойността на петрола сорт Брент в Лондон вчера също се увеличи с 1,8 на сто до 62,53 долара за барел.